Юнкер: Има споразумение за Брекзит!
Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън съобщи, че страната му и ЕС са постигнали "страхотна нова“ сделка
Публикувана: 17 Oct 2019 | 13:57

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън съобщи, че страната му и ЕС са постигнали "страхотна нова“ сделка за Брекзит, съобщава АФП.

 

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер от своя страна заяви: "Има сделка за Брекзит“.

 

Юнкер заяви още, че споразумението следва да бъде представено на лидерите на ЕС на решаващата среща на върха на ЕС в Брюксел днес.

 

"Там, където има воля, има и сделка - ние имаме такава! Това е справедливо и балансирано споразумение за ЕС и за Обединеното кралство и свидетелства за нашия ангажимент да намерим решение", туитва Юнкер.

 

"Препоръчвам на Европейския съвет да одобри тази сделка", каза той, позовавайки се на Европейския съвет на лидерите на държавите-членки, който ще се срещне по-късно днес.

 

От Франция побързаха да охладят ентусиазма на Джонсън и Юнкер, става ясна от реакцията на зам-министърът на външните работи Жан-Батист Лемоан. Той предупреди, че споразумение за предстоящото излизане на Великобритания от Европейския съюз изглежда "близко, но не е гарантирано".

 

"Надяваме се на сделка и ако може да бъде обявена в следващите часове, това би било перфектно", заяви Жан-Батист Лемоан пред телевизия Public Senat, цитирана от агенцията. Френският дипломат обаче предупреди, че британският премиер Борис Джонсън ще трябва да осигури подкрепата на парламента, като подчерта по-специално, че той "ще трябва да преговаря с Демократическата юнионистка партия (ДЮП от Северна Ирландия)".

 

kanal3

Коментари ( 0 )