Борисов: Има страх от разширяване на ЕС
Министър-председателят отбеляза, че е разговарял със Зоран Заев и го посъветвал да не си подава оставката
Публикувана: 18 Oct 2019 | 12:46

Нищо не е приключило. Фактът, че не се договорихме да има писмено решение на Съвета показва, че огромната част от държавите са за европейската перспектива на Република Северна Македония и на Албания. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел.

 

Премиерът изтъкна, че е отчетена огромната работа, свършена от двете държави. "Нашата подкрепа винаги са я имали", категоричен беше Борисов.

 

"Да, има страх от разширяване - такъв е спорът. Но по никакъв начин нито Берлинският процес, нито този процес е приключил снощи", заяви още премиерът и добави, че всяка от държавите има своята логика, никой не е казал "не", всеки казва "добре", но нека да се подготвят максимално добре.
 

Министър-председателят Борисов отбеляза, че е разговарял с колегата си от Република Северна Македония Зоран Заев и го посъветвал да не си подава оставката.

 

"Свършил е много работа и има още какво да се направи", подчерта Борисов. Той напомни, че когато България е направила своя цивилизационен избор, всички политически партии в страната ни са били категорични, че това е нашият европейски път.

 

По отношение на Многогодишната финансова рамка, която европейските лидери предстои да обсъждат, министър-председателят Борисов бърна внимание, че е важно да не пострадат кохезията и земеделието и да се наблегне повече на иновациите и киберсигурността.
 

На въпрос относно предстоящия европейски доклад по механизма за сътрудничество и проверка за България, премиерът Борисов заяви, че е оптимист.

 

"Изпълнили сме всички препоръки. Няма нито една дума, по която Брюксел да е искал наше решение и ние да не сме го изпълнили", изтъкна министър-председателят.

news.bg

 

Коментари ( 0 )