IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
10:36 | 21 октомври 2019
Обновен: 14:22 | 19 март 2024

40% от македонците подкрепят договора с България

39,6% от гражданите подкрепят споразумението

По материала работи: Слав Велев
40% от македонците подкрепят договора с България

Близо 40% от гражданите подкрепят Договора за добросъседство, който македонското правителство е сключило със съседна България. Според последното проучване, проведено от Института за политически изследвания в Скопие, 39,6% от гражданите подкрепят споразумението, за разлика от 31,2%, които са против него, цитира данните македонското електронно издание Press 24.

 

Сравнявайки резултатите от проучването, проведено през февруари тази година, броят на гражданите, които подкрепят договора, и тези, които са против него, са намалени, пишат от агенция "Фокус".

 

Така през февруари 48,7% от анкетираните са подкрепили споразумението, докато 36% са били против.

 

Трябва да се има предвид, че последното проучване на общественото мнение беше проведено в началото на октомври, точно преди официалното обявяване в София на т.нар. „Рамкова“ позиция, която обуславя интеграцията на страната в ЕС с поредица от изисквания, включително Македония да се откаже от термина македонски език в рамките на ЕС и да гарантира, че няма да се застъпва за правата на македонското малцинство в България и от учебниците и паметниците да заличи факта, че България е била на страната на фашистките окупатори през Втората световна война.

 

По отношение на етническия състав 48,4% от етническите албанци подкрепят това споразумение, докато едва 3,2% са против, докато 36,6% от етническите македонци подкрепят споразумението и 40,1% са против.

 

Dnes.bg

 

 

Коментари

Новини Варна