IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
16:21 | 28 октомври 2019
Обновен: 22:58 | 10 април 2024

ЕС пак отложи Брекзит - този път за 31 януари 2020 г.

Решението се очаква да бъде формализирано чрез писмена процедура", написа Туск в "Туитър"

По материала работи: Слав Велев
ЕС пак отложи Брекзит - този път за 31 януари 2020 г.

Европейският съюз официално отложи Брекзит за 31 януари 2020 г., съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

 

"ЕС27 се съгласи да приеме молбата на Великобритания за гъвкаво отлагане на Брекзит до 31 януари 2020 г. Решението се очаква да бъде формализирано чрез писмена процедура", написа Туск в "Туитър".

 

Така няма да се наложи извънредна среща на върха за Брекзит. Решението дава възможност на премиера на Великобритания Борис Джонсън да прокара дневния си ред за организиране на предсрочни парламентарни избори, вероятно през декември, ако Камарата на общините подкрепи предложението му.

 

По-рано днес източник съобщи пред "Ройтерс", че френският президент Еманюел Макрон се е съгласил да се даде нова отсрочка на Великобритания.

 

Според проектоплана, обсъден от посланиците на страните членки на ЕС тази сутрин, 1 декември или 1 януари също се разглеждат като вероятни дати за Брекзит в случай, че британският парламент ратифицира сделката на ЕС с премиера на Великобритания Борис Джонсън.

 

"Гардиън" пише, че срещата на посланиците на страните членки е продължила 30 минути.

 

Либералните демократи и Шотландската национална партия на Острова обявиха, че ще подкрепят парламентарни избори на 9 декември, ако правителството увери, че няма да има Брекзит без сделка на 31 октомври. Британското правителство обмисля как да отговори.

 

 

Лейбъристката партия продължава да е против предсрочни избори, освен ако не бъдат получени допълнителни уверения, че Великобритания няма да напусне без споразумение на 31 януари.

 

Според условията Великобритания ще остане в ЕС още три месеца, но ще може да напусне на всеки първи ден от тези месеци (1 ноември, 1 декември и 1 януари), ако споразумението за Брекзит бъде ратифицирано от британския парламент и Европейския парламент.

 

 

Париж няма да подкрепи какъвто и да е вариант, включващ краен срок след 30 ноември.

 

Брюксел предупреждава, че няма да има ново предоговаряне на сделката. В същото време Великобритания има "задължението" да номинира кандидат за еврокомисар. По-рано Джонсън заяви, че няма да пратят кандидат.

 

Най-вероятно евролидерите ще се съгласят да потвърдят отлагането на Брекзит чрез писмена процедура във вторник.

 

Решението да се гарантира трето отлагане на Брекзит идва след интензивни обсъждания през уикенда, включително и между президента на Франция Еманюел Макрон и премиера Борис Джонсън.

 

news.bg

Коментари

Новини Варна