IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
13:10 | 17 януари 2020
Обновен: 03:12 | 10 април 2024

Радев на среща за проблемите в изборния процес, но без властта

На "Дондуков" 2 не дойдоха представители на управляващите

По материала работи: Слав Велев
Радев на среща за проблемите в изборния процес, но без властта

Президентът Румен Радев разговаря на "Дондуков 2" с представители на законодателната и изпълнителната власт за проблемите в изборния процес.Вчера партиите в парламента се обединиха около становището, че са нужни промени в Изборния кодекс. На срещата дойдоха представителите на БСП, ДПС, ГРАО и Агенцията за електронно управление. Не се явиха представителите на Народното събрание, Министерския съвет, парламентарно представените партии от управляващата коалиция."Управляващите претендират за диалог между институциите, а на практика избягаха от него и то по един жизнено важен за цялото ни общество въпрос - усъвършенстване на изборното законодателство и на условията, които водят до едни честни, справедливи и прозрачни избори", заяви държавният глава.Радев каза, че се надява вчерашното "пожарно" заседание в Народното събрание да не е стимулирано само да се изпревари срещата при президента, а да доведе до реален резултат.

 

"Аз не се състезавам с никого. Имам една-единствена амбиция да има честен изборен процес. За тази среща аз обявих още по време на самите избори, поканите към всички участници още на 8 януари тази година. Въпросите, които искам да се поставят тук, това са преди всичко усъвършенстване на изборното законодателство, което трябва да започне навреме", добави Радев.Той посочи като важен въпрос машинното гласуване, като според него процедурата трябва да започне сега.Президентът каза още, че изключително важна тема е и електронното гласуване.

 

"Тук е ролята на Министерския съвет да покаже своите амбиции и воля. Друга важна тема актуализиране на избирателните списъци. Ако решим да тръгнем към такава стъпка, това е огромна по обем дейност. Затова са тук и представителите на ГРАО, за да стигнем до някакво решение. Това е в правомощията и отговорностите на Министерския съвет“, каза президентът и допълни, че ще продължи да настоява за този диалог.През декември Радев се срещна с представители от Централната избирателна комисия по повод последните местни избори.Сред посочените проблеми бяха големият брой недействителни и сгрешени бюлетини, разминавания в избирателните списъци. Тогава президентът се обяви за по-тежки наказания при купуването на гласове, както и за машинното гласуване.

 

dnes.bg

 

Хирургични маски не помагат срещу мръсния въздух

Коментари

Новини Варна