Екоминистърът: Перник няма да пие водата на София
Не мога да пълня каца без дъно, каза Емил Димитров
Публикувана: 19 Jan 2020 | 14:27

Перник няма да пие водата на София, водният ресурс трябва да се пести, заяви новият министър на околната среда и водите Емил Димитров, след като вчера правителството предложи да се изгради нов тръбопровод от Мало Бучино до Перник, като водата да идва от язовир "Белмекен" и да преминава през ВиК структурата на столицата. 

 

"Тази вода, която ни трябва, я имаме. Това, което е необходимо на Перник, за да няма криза, можем да го осигурим, без да влияем нито на водосбора на "Софийска вода", нито на деривациите на "Софийска вода". Деривациите, които захранват язовира "Белмекен" за друга каскада, могат да бъдат пренасочвани. От 1993 година, когато е изграден реверсивният тунел, до момента той е използван многократно и с тестова цел, с допълване, с опресняване на вода", обясни той в предаването "Неделя 150" по БНР.

 

Димитров бе категоричен, че трябва да се пести питейната вода.

 

"На много места се нагнетява напрежение... Всеки, който има огромни загуби, не иска да си оправи загубите, а иска да му се увеличи водоподаването. Аз не мога да пълня каца без дъно", каза той.

 

И допълни: "30 години "ВиК - Шумен" не е направило нищо за водопровода, построен поне 20 години преди това. Решили, че понеже е по-евтина водата от язовир "Тича" по този водопровод, няма да поддържат останалите сондажи в града. През тези години са откраднати помпите, тръбите. В момента градът има сондажи и възможност да се захрани самостоятелно, но няма инфраструктура... През всичките години в Перник системата е ставала все по-зле. Дори да посоча имената, това няма да оправи системата".

 

Прочетете още: Фандъкова: При най-малък проблем София спира да дава вода на Перник!

 

Коментари ( 0 )