IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
14:43 | 27 януари 2020
Обновен: 00:25 | 10 април 2024

КС образува дело по питането на Иван Гешев за имунитета на президента и що е то „държавна измяна“

Това става ясно от съобщение на сайта на съда

По материала работи: Слав Велев
КС образува дело по питането на Иван Гешев за имунитета на президента и що е то „държавна измяна“

Почти веднага, след като прокуратурата обяви, че главният прокурор Иван Гешев е изпратил искане до Конституционния съд (КС) относно имунитета на държавния глава, от КС също излязоха със съобщение - че образуват дело по въпроса. Това става ясно от съобщение на сайта на съда. "Днес, 27.01.2020 г., Конституционният съд образува конституционно дело № 1/2020 г. по искане на Главния прокурор на Република България за даване на задължително тълкуване на разпоредбата на чл. 103 от Конституцията на Република България. Докладчик по делото е съдия Мариана Карагьозова-Финкова", пише в съобщението.

 

Питанията на Гешев са по две точки: кога прокуратурата може да образува досъдебно производство срещу президента, въпреки имунитета, който му е определен по закон и какво следва да прави после с това разследване. Друг въпрос на Гешев е какво точно се има предвид под дефиницията „държавна измяна“, която пък е основание за импийчмънт на държавния глава.

 

Агенция "Фокус"

 

Всички 273 училища в София излизат в грипна ваканция

Коментари

Новини Варна