IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
13:33 | 9 февруари 2020
Обновен: 21:16 | 20 април 2024

Проф. д-р Анелия Клисарова: Варна се нуждае от модерна Инфекциозна болница

Там могат да бъдат настанени и пациентите с туберкулоза

По материала работи: Ставри Таргов
Проф. д-р Анелия Клисарова: Варна се нуждае от модерна Инфекциозна болница

Варна има нужда от нова модерна Инфекциозна болница. Това заяви за тв „Черно море“ председателят на постоянната комисия здравеопазване към Общинския съвет проф.  д-р Анелия Клисарова. Сградата е строена преди повече от 50 години и по нея са правени предимно частични ремонти.

 

Според проф. Клисарова новото болнично заведение може да се направи на три крила, едно от които да обслужва болните от туберкулоза. В момента Инфекциозната клиника към УМБАЛ „Света Марина“ приема пациенти с чревни и общи инфекции, но битовите условия не отговарят на съвременните стандарти.

 

Такава модерна болница Варна трябва да има и знам, че това е държавноделегирана функция, трябва да се говори с Министерството на здравеопазването и общината, за да може да започне изграждането, добави тя.

 

Преди дни общинските съветници от ПК „Здравеопазване“ дадоха съгласието си за отпускане на над 2 млн. лв. за ремонти и апаратура на четири варненски лечебни заведения. Сред тях е болница „Света Анна“, чието оперативно отделение не е ремонтирано вече 30 години.

 

Проф. Клисарова коментира и общинските програми за профилактика и рехабилитация. И тази година част от тях са насочени към превенцията на детското здраве като програмата „Аз успявам“, която се бори със затлъстяването.

 

Според лекарите наднорменото тегло при децата не е само проблем на външния вид, а води до сериозни, сърдечно - съдови заболявания.  По данни на ендокринолозите едно от пет български деца е с наднормено тегло.

 

Радослава Христова
 

Коментари

Новини Варна