IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Политика
16:53 | 12 февруари 2020
Обновен: 06:26 | 29 март 2024

Емил Радев: Чрез европейска правна рамка за защита на домашните любимци ще ограничим незаконната търговия с кучета

По материала работи: Пламен Янков
Емил Радев: Чрез европейска правна рамка за защита на домашните любимци ще ограничим незаконната търговия с кучета

С европейска правна рамка за защита на домашните любимци бихме могли да противодействаме и на незаконната търговия на кучета, която генерира огромни печалби. Това коментира българският евродепутат от ЕНП Емил Радев пред своите колеги в Пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург. Позицията си той изрази във връзка с разисквания на тема: „Незаконна търговия с домашни любимци в ЕС“.


Емил Радев, който е зам.-председател на Интергрупата за защита на животните в ЕП, от години призовава за по-строги мерки в борбата с насилието срещу животни и нелегалната им търговия.


Според българския евродепутат незаконната търговия с домашни любимци процъфтява. „За ден в Европа има близо 400 000 обяви за продажби на кучета. Предвид цената от стотици евро за куче, ясно е какви са годишните печалби“, отбеляза той.


„Основен проблем, поради който незаконната продажба на животни не може да се овладее, е  липсата на задължителна общоевропейска система за идентификация и регистрация. Въвеждането на такава система би ограничило случаите на незаконната търговия, тъй като ще улесни проверката за статута на дадено животно - кога е родено, кой е собственикът му, какви ваксини има. По този начин ще се подобри и контролът над общественото здраве”, категоричен е Емил Радев. По думите му системата трябва да бъде обвързана с паспортите на животните, за да не може да се фалшифицират.


„Важно е обществото да налага граждански контрол и да настоява за спазването на законовите изисквания за хуманно отношение към животните. Това действа като двигател за въвеждането на необходимите промени”, заяви българският евродепутат и призова всички отговорни институции да изработят европейска правна рамка за защита на домашните любимци и бездомните животни, която ще допринесе за справяне и с незаконната търговия.

Коментари

Новини Варна