IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Спорт
20:53 | 10 януари 2017
Обновен: 14:38 | 26 април 2024

Променят световните първенства по футбол

Новата схема влиза в сила от Мондиал 2026

По материала работи: Слав Велев
Променят световните първенства по футбол

Революционната промяна на формата на световните първенства по футбол, според която броят на отборите, участващи на финалите, се увеличава от 32 на 48, вече официално е факт. ФИФА съобщи, че съветът на организацията, който заседава днес в Цюрих, е приел единодушно решението. Промяната ще влезе в сила за Мондиал 2026, информира sportal.bg
 

211-те федерации, членуващи във ФИФА, са обсъждали пет варианта за формата на провеждане на световните първенства, от които са избрали този с 48 отбора, разпределени в 16 групи от по три тима. Първите два отбора в класирането от съответните групи продължават в елиминационната фаза, като само третият отпада. 
 

Това означава, че общият брой мачове се увеличава от 64 на 80, но евентуалният победител ще изиграе същия брой срещи по пътя към трофея - седем. Турнирът ще приключи в рамките на 32 дни.
 

По непотвърдена информация квотите за страните от Европа ще бъдат увеличени с три, като окончателното решение за това ще бъде взето през май.

Коментари

Новини Варна