IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Спорт
15:15 | 11 януари 2017
Обновен: 12:05 | 17 април 2024

Насищат със спортни прояви крилата на туристическия сезон

Отново ще има варненски маратон в началото на май

По материала работи: Деян Михайлов
Насищат със спортни прояви крилата на туристическия сезон

С множество атрактивни спортни прояви ще бъдат наситени крилата на туристическия сезон през май-юни и септември-октомври. Целта е и по този начин да се работи за неговото удължаване и постепенното превръщане на Варна в дестинация на четири сезона. Това съобщи в студиото на сутрешния блок на телевизия „Черно море“ Кристиан Димиртов, директор на общинската дирекция „Спорт“.
 

В началото на месец май отново ще се проведе варненският маратон, с който през миналата година беше открит летният туристически сезон във Варна. В началото на есента ще се проведе рали „България“, което продължава традицията на рали „Златни пясъци“. „Има и много други международни състезания, които планираме за 2017-а. Ще има голям турнир по тенис на маса с чуждестранно участие в Двореца на културата и спорта във връзка с 80-годишния юбилей на СКТМ „Комфорт“. Пак там ще проведем още няколко международни надпревари – турнир по борба „Петко Сираков“, световна купа по гимнастика, която Йордан Йовчев за трети път ще организира. Ще имаме и голям турнир по джудо, в който очакваме да се включат между 500 и 800 състезатели. През май и юни отново ще организираме фестивал по плажни спортове, който ще включи хандбал, футбол, тенис, волейбол и др.“ – разказа Кристиан Димитров.


Той подчерта, че за дирекцията приоритет е масовият и ученически спорт. В тази посока ще бъдат насочени основно общинските средства за спорт, а колко ще са те ще стане ясно, след като бъде приет новият бюджет за 2017-а. „Надявам се да получим подкрепа за това да има повече пари за спорт. Нашият приоритет е да работим за повишаване на активността сред подрастващите в училищата. Имаме подходяща база, по-тънкият момент са кадрите. Смятам, че се нуждаем от по-добре подготвени кадри в спортно-техническо отношение. По отношение на спорта сред подрастващите през миналата година започнахме иницативата Ученическа купа – Варна, с която съживихме градските първенства. Друг интересен формат, който организираме е състезанието за деца от първи до четвърти клас – „Бързи и сръчни“. Измина неговият зимен етап, предстоят пролетен и летен, накрая ще излъчим комплексни победители, ще има и награди“ – каза още Кристиан Димитров. 


Директорът на дирекция „Спорт“ допълни още, че изграждането на нови спортни площадки и ремонтът и реконструкцията на старите ще е сред приоритетите в работата на община Варна за 2017-а. „Имаме нужда от тези бази, както в училищните дворове, така и в междублоковите пространства. Важно е да бъдат изградени многофункционални спортни площадки, които да включват както игрища за футбол, така и за тенис и волейбол, както тези в морската градина, добре е да има и фитнес на открито. Направили сме анализ по квартали, който сме съгласували с районните кметове, изготвили сме доклад до г-н Портних, в който сме описали нуждата от спортни площадки и се надявам тази година да се акцентира там“ – обобщи Кристиан Димитров.
 

Той разкри още, че през 2017-а ще продължи работата по оборудване на Музей на спорта в сградата на юнашкия салон. „Подреждаме всичко, което сме получили до момента. Последно Елица Янкова ни дари трикото си от Олимпиадата, с което спечели бронзовия медал. От футболният „Черно море“ имаме фланелка с автографите на целия отбор от 2015-а година, когато спечелиха купата на България. От медийна група „Черно море“ имаме фланелка с автографите баскетболния шампионски отбор от 1999 година. Допълнително ни връчиха и потник, с който баскетболистите триумфираха в Купата на България през 2015 г. Владимир Вълев – Питбула подари ръкавиците, с които победи в Русия и те също ще бъдат изложени в нашия музей“ – допълни Кристиан Димитров.

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА, ИВАН БАРБОВ


Целия разговор в студиото на сутрешния блок на ТВ "Черно море", вижте тук:
"Щрихи от утрото" (11.1.2017) - Каква е равносметката за варненския спорт и какви са перспективите?
 

Коментари

Новини Варна