IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Спорт
15:59 | 7 септември 2017
Обновен: 21:06 | 28 април 2024

Тихомир Стратиев: Шансът да спечелим националния шампионат е 80%

Преднината на варненския пилот е около 20 точки, два кръга преди края

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Шансът да спечелим националния шампионат е 80%, заяви варненският пилот Тихомир Стратиев два кръга преди края. С непредвиден развой за екипажа Стратиев и Борисов с автомобил Peugeot 208 R2 протече рали Сливен. „Стартирахме много добре първите три етапа, но се завъртяхме на четвъртата отсечка с голяма скорост. Автомобилът остана на трасето, слава Богу нямаше поражения по него, но не успяхме да го запалим близо минута и половина, не можах да разбера защо в паниката и стреса,  но все пак успяхме да продължим. Опитахме се да наваксаме, но силите и времето не ни достигнаха до финала. Все още сме лидери в шампионата в България обаче, мисля че водим с около 20 точки. Шансът ни за националната титла е реален“, каза Стратиев.



 


Второто място във временното класиране в националния шампионат се заема от екипажа Пламен Стайков и Давид Кварацкхелия. Те обаче се отказаха от участие за борбата за титлата у нас и ще се концентрират върху балканския и европейския шампионат. Поради тази причина екипажът няма да стартира на рали Стари столици в Шумен на 7 и 8 октомври, тъй като то носи точки само за националното първенство. „На практика в България нямаме конкуренти и подобна титла няма да е ценна за нас. Искаме да дадем шанс на младите пилоти, а и когато силите са изравнени състезанието е по-интересно. Ние имаме други цели пред нас, свързани с европейския и балканския шампионат“, поясни навигаторът Давид Кварацкхелия. 



 


Стайков и Кварацкхелия с Mitsubishi Lancer Evo IX бяха безапелационни на рали Сливен, което носи точки за европейския шампионат и заслужиха победата пред Орхан Авджиолу и Дан Гъртофан. „Беше тежко състезание. Конкурентите ни за първото място бяха сериозни, но дадохме максималното от себе си и успяхме да спечелим“, коментира Давид Кварацкхелия. 

 


Получи се едно класическо състезание с добра организация и хубави трасета, каза за рали Сливен Слави Славов – член на УС на БФАС. Успях да разговарям с всички участници – и български и чуждестранни и всички изразиха добра оценка, допълни той. Жалко за неприятния развой, който претърпя състезанието за Тихомир Стратиев, но смятам, че шансовете все още са на негова страна и ще успее да се пребори за титлата в националния шампионат в оставащите два кръга до края. Безспорен факт е, че варненските отбори са сред водещите в България“, каза още Слави Славов. 


Мартин Коев е друг варненски пилот, който се включи в рали Сливен. Той направи дебют в състезанието с автомобил 4х4, участвайки с Mitsubishi Lancer Evo IX, предоставен му от Йордан Атанасов. „Много интересно рали се получи. Стартирахме плавно, за да опознаем автомобила, в последствие нещата бързо си дойдоха на мястото, успявахме да се развиваме с всяка следваща отсечка и по този начин изпълнихме задачата, която ни беше поставена на рали Сливен. Смея да кажа, че се представихме доста добре, дори надминахме личните си очаквания“, обобщи Коев.

 


Между 20 и 30 хиляди са били зрителите в трите състезателни дни на рали Сливен, като първия градски етап, предвиден от организаторите, за да се събере повече публика, е наблюдаван от около 8 хиляди души. Над 200 000 импресии са генерирали публикациите на официалния сайт и фейсбук страница на ралито. 


„Четирите нови автомобила с марка „Пежо“, които влязоха в нашия шампионат през тази година, създават много по-добра конкуренция и правят състезанието по-интересно за публиката. Полезно е и за нашите пилоти да подобрят уменията си. В България реалността е такава, че повече от 1-2 автомобила не могат да бъдат закупени. Затова тази година шампионатът е интересен и силен – 4 екипажа се борят при изравнени мощности на автомобилите и показват най-доброто от себе си, обобщи Владимир Гатев, пресаташе на рали Сливен. 


Крайното класиране в националния рали шампионат ще стане ясно след рали Хеброс в Пловдив, което ще е на 18 и 19 ноември. 


Полина Петрова
Снимки Ели Маринова


Четете още:

Пламен Стайков разби конкуренцията на рали „Сливен“

 

 

Коментари

Новини Варна