IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Спорт
20:47 | 25 септември 2017
Обновен: 02:54 | 25 април 2024

Американският спорт протестира срещу непсраведливостта и Тръмп

Масово спортистите коленичат при изпълнението на химна на САЩ

По материала работи: Деян Михайлов
Американският спорт протестира срещу непсраведливостта и Тръмп


Националната футболна лига (НФЛ) отново се обяви срещу несправедливостта в САЩ, а този път недоволството се насочи и към президента Доналд Тръмп, който оспори правото на играчите да протестират по време на американския химн.

В неделя светът видя безпрецедентен протест срещу расовата и социална непсраведливост в страната, срещу расизма и полицейската бруталност. Всички 28 отбора в лигата, които играха през уикенда, по един или друг начин изразиха своето недоволство.

От Лондон, където играха "Джаксънвил джагуарс" и "Балтимор рейвънс", до столицата Вашингтон всички избраха да коленичат по време на химна или да сключат ръце в знак на обединение.


"Уволнете всеки играч, който не уважава САЩ и американския химн", призова президентът на САЩ Доналд Тръмп чрез публикация в профила си в "Туитър". Според него повечето американци не са съгласни с протеста на играчите от НФЛ.

"Няма ли да ви е хубаво да чуете собственик в НФЛ, когато някой не покаже уважение към флага, да отсече: "Махнете този кучи син от игрището веднага! Той е уволнен. Да знаете, че някой собственик ще го направи. Ще каже: "Това момче не уважава нашия флаг, той е уволнен". И този собственик, още не го знае, но той ще стане най-популярният човек в САЩ", добави Тръмп.

"Много хора освиркаха колениченето на терена вчера (което беше извършено от много малък брой футболисти). Тези фенове изискват уважение към нашия флаг", разгневи се Тръмп.

 

Как отборите протестираха

Всеки един от 28-те отбора от НФЛ се включи в протеста, включително шампионите от "Ню Инглънд пейтриътс". В неделя, когато "Джаксънвил джагуарс" и "Балтимор рейвънс" играха на "Уембли", играчите останаха прави за изпълнението на "Бог да пази кралицата", но коленичиха за американския химн. Собственикът на "ягуарите" Шахид Кан дори слезе на игрището и сключи ръце заедно със своите играчи.

В Питсбърг всички състезатели на "Стийлърс", с изключение на един, дори не се появиха на терена, докато химнът звучеше. Същото направиха от "Сиатъл сийхоукс" и "Тенеси тайтънс" в мача помежду си. Те останаха по-дълго в съблекалните.

В сблъсъка между "Детройт лайънс" и "Атланта фалкънс, певецът от щата Джорджия Рико Лавел замлъкна при своята част на химна, коленичи и вдигна високо микрофона си.

Протестът се прояви и в други спортове, като на първия мач от финалите в женската Национална баскетболна асоциция (WNBA) състезателките на "Минесота ;инкс" останаха прави, но сключиха ръце, а техните съпернички от "ЛА спаркс" не се появиха на паркета за химна.

Междувременно в лигата по бейзбил кетчърът на "Оукланд атлетикс" Брус Максуел стана първият състезател в този спорт, който коленичи по време на националния химн.

 

Реакциите

Думите на Доналд Тръмп срещнаха огромна вълна от коментари на недоволство - първо от състезателите в НФЛ, а след това и от влиятелни хора в публичното пространство в САЩ.

Капитанът на шампионите от "Пейтриътс" Том Брейди, който неведнъж е обявявал Тръмп за свой приятел, подкрепи протеста на колегите си. Легендарният куотърбек застана до съотборниците си и сключи ръце с тях, в знак на солидарност.

"Искам да подкрепя моите колеги. Аз не съм човек, който ще каже "това е правилно, а това грешно". Вярвам в ценностите, които обединяват хората и ги карат да изпитват уважение и любов. Така съм възпитан от моите родители. Не съм съгласен с думите на президента Тръмп и да, смятам че той разделя хората с начина, по който говори", обяви Брейди.

По-късно Брейди отново показа подкрепата си към протеста, харесвайки снимка в социалните мрежи на колегата си от "Грийн Бей пакърс" Аарън Роджърс, който е коленичил с трима свои съотборници.

"Дали някой казва на Тръмп да се придържа към политиката, както на нас ни се казва да се придържаме към спорта", иронично попита в "Туитър" състезателят на "Детройт" Ерик Еброн.

Срещу Доналд Тръмп се изказа и друг от неговите дългогодишни поддръжници - собственикът на "Пейтриътс" Робърт Крафт. Бизнесменът, който дори беше вписан като дарител в кампанията на президента и често го канеше на домакинските мачове на "патриотите", каза: "Дълбоко съм разочарован от думите на президента. Играчите имат своето право да окажат мирно влияние върху социалните промени в нашата страна и да повишат осведомеността по начин, по който се чувстват най-влиятелни".

Стан Крьонке, собственик на футболния "Арсенал" и "ЛА рамс" в НФЛ и Марта Файърстоун от "Детройт лайънс" подкрепиха думите на Крафт.

Различни мнения имаха и различните хора, присъстващи на мачовете. Джули и Вин Сантомеро, завели децата си на мач на "Ню Йорк джетс", не бяха доволни: "Това е футболен мач, дошли сме да гледаме спорт, а не политическа пропаганда".

"Хората не се ядосват, когато някой е застрелян на улицата, но направо полудяват, когато футболист коленичи на терена или вдигне юмрук в знак на протест. Двойният стандарт е истинска лудост в тази страна", контрираха Джеси Мелендез (29 г.) от Дикс Хилс, Джийна Пълистар (29 г.) от Линденхърст и Дженизис Пинеда (27 г.) от Йонкърс, цитирани от "Ню Йорк Таймс".

Всичко това се случва в момент, в който шампионът в НБА "Голдън стейт уориърс" обмисля да откаже поканата за гостуване в Белия дом. По традиция шампионите в четирите големи лиги – НБА, НФЛ, бейзболната МЛБ и Националната хокейна лига (НХЛ) гостуват на президента на САЩ.

Звездата на "воините" Стеф Къри обясни, че клубът може да "вдъхнови промяна", ако реши да откаже традиционната визита. Колегата му Кевин Дюрант вече обяви, че дори да е поканен няма да присъства.
"Не искам да го правим. Като цяло ние не подкрепяме нещата, които президентът казва, и нещата, които той не каза в правилния момент. Не мисля, че ако отидем там, нещо ще се промени към по-добро", каза Къри.

Хокеистите на "Питсбърг пингуинс", които спечелиха купа "Стенли", обявиха, че ще присъстват, но само от уважение към президентската институция, а не към личността Тръмп.

 

Началото

През август 2016 г. куотърбекът на "Сан Франциско 49ърс" Колин Каперник остана на земята по време на изпълнението на американския химн преди предсезонната контрола с "Грийн Бей пакърс". Той го направи след изтичането на кадри в Интернет как невъоръжен чернокож мъж бива застрелян от полицай.

"Няма да стана, за да покажа гордост от флага на страна, която потиска чернокожите и цветнокожите", заяви Каперник тогава, предизвиквайки истински скандал.


Някои фенове го освиркаха при излизането му на терена. Отборът обаче заяви, че подкрепя правото на протест. "Признаваме правото на индивидуален избор и дали играчът да участва или не в почитането на националния химн", се казва в съобщение на отбора.

Тогава говорителят на НФЛ заяви, че е препоръчително, но не и задължително играчите да стоят прави при изпълнението на химна. Каперник е известен привърженик на движението Black Lives Matter, което набра сила след поредицата инциденти на застреляни чернокожи от полицаи.

На 1 септември същата година Каперник избра да коленичи по време на националния химн на САЩ, вместо да седи, както направи в предишните си мачове. Той обясни решението си с това, че опитва да покаже по-голямо уважение към бившите и настоящи американски военни, но обясни, че няма да спре да протестира.


dnevnik.bg

Коментари

Новини Варна