IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Спорт
15:43 | 21 ноември 2017
Обновен: 14:39 | 25 април 2024

Давидоне показа най-ценният трофей от европейския рали шампионат

Навигаторът на Пламен Стайков прекратява спортната си кариера удолетворен от постигнатите успехи

По материала работи: Деян Михайлов
Давидоне показа най-ценният трофей от европейския рали шампионат

Давид Кварацхелия, по-известен в автомобилните среди като Давидоне, показа спечеления европейски трофей заедно с пилота Пламен Стайков. Екипажът завоюва победата, а заедно с това и титлата в клас ERT2 във финала на FIA European Rally Trophy, чийто домакин бе рали Casinos do Algarve.

„Ралито бе много трудно и технично – сподели Давидоне. – още в самото начало, решихме да не се борим с мощните автомобили клас R5, тъй като няма общо класиране, а се гледат само победителите в отделните класове. Още във втората отсечка разбрахме че шансовете трофея са огромни, след като натрупахме добър аванс от 38 секунди. Дори  тогава Пламен не вдигна крака от газта – заяви Давидоне. - Искахме да караме силно и да се доказваме. Имаше няколко инцидента в състезанието и за жалост единият от тях бе и с българския пилот Григор Григоров, който не успя да финишира. Имахме проблеми в първия специален етап, като трасето не отговаряше на състезателната книга. Пламен обаче реагира много бързо, успя да дръпне ръчната спирачка, да вземе обратен завой, който трябваше да бъде след 115 м. Благодарение на бързата му реакция не се забихме в публиката.“


Пламен и Давидоне се пребориха с Адил Кючуксари/Кемир Тар от Турция и Уилям Мавити/Андю Браун от Великобритания. Шампионите на България за миналата година поведоха в ралито още през първия ден, когато успяха да натрупат солидна преднина от 1:12.40 мин. пред турския екипаж.


Вторият състезателен ден започна с отменен етап след инцидент с един от екипажите. В оставащите седем етапа Стайков/Кварацхелия успяха да увеличат значително преднината си пред своите конкуренти. В края на деня кърджалиецът завърши с преднина от 4:00.80 мин. пред екипажа от южната ни съседка и с 4:49.90 мин. пред екипажа от Великобритания.


След триумфа в Португалия Давидоне вече е спечели всичко възможно – титла на България, Балкански шампион и европейски трофей. „Три са причините да се откажа от спорта. Първо постигнах сериозни успехи, които ме удовлетворяват. По характер съм такъв, че не обичам да повтарям, а това е нивото състезания на които мога да участвам. Другите са свързани с много пари и вече годините си казват думата“, твърди Давидоне. Той не изключва да се занимава с мениджърска работа в този бранш, или да получи отговорен ръководен пост. „Все още нямам никаква информация. Пламен прие решението ми с мъдрост. Той знаеше предварително. На него му трябва друг навигатор, а той трябва да кара вече в по-сериозно първенство, но за това са нужни огромни пари“, твърди грузинският навигатор.

Коментари

Новини Варна