IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Спорт
16:48 | 25 април 2018
Обновен: 20:22 | 20 април 2024

14-годишен гимнастик от Варна спечели пет медала от турнир в Берлин

Божидар Златанов се бори и за място в националния отбор за ЕП

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

14-годишният гимнастик от ГСК „Интерком груп – Черноморски юнак“ Божидар Златанов се завърна с 5 медала от международен турнир за юноши и младежи в Берлин. Негов личен треньор е Сергей Стоянов. Божидар завоюва първо място в многобоя, златен медал на висилка, сребърни на земя и успоредка и бронзов на халки. Радослав Рачев бе другият представител на ГСК „Интерком груп – Черноморски юнак“ в турнира.

 

В силната конкуренция при юношите до 18 години и при едва второто си участие в международно състезание, той зае 48-мо място.
 

Съставът на България се нареди на 13-и  в отборното класиране, сред тимове от 30 държави. В турнира се включиха над 120 гимнастици в три възрастови групи.
 

 

„Това е най-силният турнир за юноши и младежи, който се провежда в Германия ежегодно. Изключително съм доволен от представянето на нашите двама гимнастици. Не съм мечтал дори, че на такъв силен турнир, на който България за първи път е поканена да участва, ще постигнем подобен резултат. Пролича силната форма, в която се намират Божидар и Радослав, която до голяма степен се дължи на качествената подготовка, която проведе техният личен треньор Сергей Стоянов, а не на последно място и на добрата база, в която работят“ – подчерта Тодор Тодоров, председател и главен треньор на ГСК „Интерком груп – Черноморски юнак“.

 

С петте медала, които спечели, Божидар Златанов показа, че може всички уреди да ги изиграе на най-високо ниво и да разкрие максималните си възможности“, отбеляза Тодор Тодоров.
 

 

Божидар спечели не толкова с трудна гимнастика, колкото с перфектно изпълнение, на което аз залагам в работата си, коментира неговият личен треньор Сергей Стоянов. „Надявам се в следващото състезание да покажем още по-високо ниво. Аз съм максималист“, допълни той. „Приятно съм изненадан и от представянето на Радослав. Нямам забележки към него, но конкуренцията във възрастовата му група е убийствена. Руснаци, италианци, швейцарци, всички най-добри гимнастици от Европа се включиха в турнира“, каза още Сергей Стоянов.
 

Божидар Златанов ще се бори и за място в националния отбор за европейското първенство за юноши до 18 години, което ще се проведе в шотландския град Глазгоу в началото на август. „Българските представители ще са 5, но според мен до последно няма да са ясни имената им, тъй като конкуренцията е голяма“ – заяви Сергей Стоянов. „Ако продължат да работят както до сега, смятам, че участието на Божидар е сигурно“, допълни Тодор Тодоров. „Мисля, че на Европейското първенство мога да покажа много по-добри съчетания, от тези, които изиграх в Берлин“, закани се Божидар.

 


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

Коментари

Новини Варна