IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Спорт
20:57 | 11 декември 2018
Обновен: 01:10 | 27 април 2024

50 години от паметния гол на Гунди на „Уембли”

На 11 декември 1968 г. България срещна световния шампион Англия в контрола в британската столица

По материала работи: Пламен Янков
50 години от паметния гол на Гунди на „Уембли”

Измина половин век от паметния гол на Георги Аспарухов на митичния "Уембли", отбелязват от Дарик. На 11 декември 1968 г. България срещна световния шампион Англия в контрола в британската столица. Попадението остана в историята като последното на английски терен, както и с възхищението, което събуди сред съвременниците си.


На 11 декември 1968 година българският национален отбор по футбол гостува на действащия световен шампион Англия в приятелска среща. Двубоят в британската столица завършва с престижното за българите равенство 1:1, а попадението за “лъвовете” след 32 минути игра бележи централният нападател на родната селекция Георги Аспарухов. Голът на Гунди остава единствен в историята при гостуване на Англия на представителния ни тим. Нападателят овладява топката в центъра на терена, преодолява половината терен до вратата на англичаните и с прецизен изстрел с левия крак бележи за България.


Независимо от равенството, след двубоя всички англичани, включително и легендарният Боби Чарлтън, сипят суперлативи за българския нападател с номер 9. За него това не е гордост, а удоволствие, споделя той пред единствената тогава родна телевизия: "Интересно е да ви кажа, че през времето докато играя футбол не съм бил винаги с номер 9. Отначало започнах с номер 3 в детския отбор, след това с номер 6, с номер 8 като конструктор и накрая с номер 9. Като всички малки момчета и аз обичах футболната игра и я играех с удоволствие".  


50 години по-късно родният национален тим попадна в група с Англия в квалификациите за Евро 2020. Предстои ни среща на същия стадион на 7 септември догодина.

Коментари

Новини Варна