България с най-добрите в турнира от Волейболната лига на нациите в Пловдив
Георги Братоев очаква да направим фурор под тепетата
Публикувана: 26 Jun 2019 | 9:59

Националният отбор по волейбол за мъже пристигна късно във вторник вечерта в Пловдив за предстоящите битки от група 19 във Волейболната лига на нациите от 28 до 30 юни. По-голямата част от състава се завърна от Бразилия, където селекцията на Силвано Пранди изигра двубоите от четвъртата седмица на надпреварата между най-силните отбори в света. Към състава за двубоите в Пловдив се присъединяват Виктор Йосифов, Николай Николов, Теодор Салпаров, Тодор Скримов и Чоно Пенчев. Още на сутринта след пристигането в Пловдив бе предвидено занимание във фитнеса, а вечерта националите ще проведат и първата си тренировка в "Колодрума".

 

В България пристигнаха и останалите участници в група 19 от Лигата на нациите - САЩ, Иран и Сърбия.

 

Първите мачове започват в 17 ч., а вторите - в 20,40 ч. Българският национален отбор играе винаги по-късно - в петък срещу САЩ, в събота срещу Иран и в неделя срещу Сърбия.


Групата на мъжкия национален отбор за турнира от Волейболната лига на нациите в Пловдив: 1. Георги Сеганов, 2. Чоно Пенчев, 3. Цветан Соколов, 4. Радослав Парапунов, 5. Виктор Йосифов, 6. Светослав Гоцев, 7. Николай Николов, 8. Красимир Георгиев, 9. Тодор Скримов, 10. Розалин Пенчев, 11. Мартин Атанасов, 12. Пламен Шекерджиев, 13. Теодор Салпаров, 14. Владислав Иванов.

 

"Имал възможност да играя в зала "Колодрума" мач за Суперкупата на България преди две години - имаше страхотна атмосфера. Аз и всички мои колеги в националния отбор очакваме страхотна подкрепа, надяваме се да видим залата пълна през трите дни, защото мачове срещу класни отбори като САЩ, Сърбия и Иран не всеки ден се играят на родна земя. Очаквам пълна зала и победи", заяви асът ни Георги Братоев.

"Бившата Световна лига от миналата година смени своето име на Волейболна лига на нациите. Това е страхотно състезание, в което България има възможност да мери сили с 15-те най-силни отбора по волейбол в света. Да, има изключително тежки пътувания. Стартирахме в Аржентина, от там - 55 часа до Китай, после се връщаш до България, отиваш до Бразилия и отново се връщаш тук. В един момент е трудно да разбереш точно в кой часови пояс се намираш и от тази гледна точка е тежко, но пък изживяването , възможността да изиграеш тези мачове срещу най-силните, са си голям плюс за всеки състезател. Хубавото на турнира е, че дават възможност на отборите да използват голяма част от ресурса, с който разполагат. Както виждате - при нас е също така, във всяка седмица в състава има промени и получават шанс за игра срещу топ отбори различни момчета. Може би в Пловдив за първи път треньорът ще има възможност да бъде почти с най-добрия си състав в този момент. А и това прави турнирът в Пловдив още по-важен, защото е нужната финална официална крачка от сформирането на отбора ни за най-важното събитие през годината - олимпийската квалификация през август. Аз съм имал възможност вече да бъда на такъв форум, това е изживяване, което не може да бъде описано. Всеки от нас има изключително желание да отиде на олимпийски игри. Неведнъж още преди началото на турнирите от Волейболната лига на нациите беше казано, че ще се даде шанс на всеки да покаже какво може, за да се избере най-доброто за тази олимпийска квалификация. Защото в крайна сметка федерацията и държавата са свършили своята работа - да имаш шанс да се бориш за класиране на Олимпийски игри пред собствена публика - както го направихме през 2012 г. в София, е къде-къде по-лесно, ако отидеш да играеш, например, в Бразилия. Сега идва редът ние да свършим своята работа", каза още Георги Братоев.

 

В момента България заема 12-о място в Лигата на нациите без шанс за финалната шестица, но със задача за оставане в елита и през следващия сезон.

 

За да заслужат правото да играят и догодина в Лигата на нациите, нашите волейболисти трябва да завършат в крайното класиране преди Австралия, Португалия или Канада.

 

volleyball.bg

 

Още по темата: Националите ни по волейбол записаха страхотна победа над Германия

 

 

Коментари ( 0 )