IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Спорт
08:10 | 3 юли 2019
Обновен: 17:08 | 17 април 2024

Станислав Джамбазов: Приятно е да играеш като равен с Англия… и да побеждаваш

МФК „Спартак“ е най-опитният и най-добре подготвеният отбор у нас, надявам се това да е достатъчно, за да станем отново шампиони, заяви футболистът в рубриката „На спортна вълна“

По материала работи: Слав Велев
Снимка АЛЕКСАНДЪР ДЕЧЕВ

Станислав Джамбазов е част от националния отбор на България по плажен футбол. Играе за шампиона от последните три години МФК „Спартак“. Завършва Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ във Варна и мечтае за реализация в сферата на корабоводенето. Определя се като практичен човек, но не крие, че ако му се предостави шанс да играе професионално плажен футбол в чужбина, няма да го изпусне. Срещаме се след завръщането на националния отбор от фестивала на плажните игри в Краков, където България постигна две победи над Англия в демонстративни мачове. За предстоящото участие на представителния ни тим в Евролигата и за новия държавен шампионат и шансовете на МФК „Спарта“  да триумфира за четвърти пореден път, говори Станислав Джамбазов в рубриката „На спортна вълна“.

 

 

- Станислав, завръщате се от фестивала на плажните игри, където постигнахте две победи срещу Англия. Какво е да надиграеш на пясъка представителите на родината на футбола?

- Англичаните са ни побеждавали веднъж преди, но сега вече постигнахме трета поредна победа над тях. Много е приятно да чувстваш Англия като отбор на твоето ниво, а когато успяваш да ги надиграеш, това няма как да не дава самочувствие.

 

- Как гледаше публиката в Полша на изявите ви на плажа?

- Доколкото знам, за първи път плажният футбол е част от програмата на този фестивал. Атмосферата беше страхотна. Играхме точно на центъра на град Краков. Доста хора минаваха покрай игрището и спираха да погледат.

 

 

- Предстои ви участие от 5 до 7 юли в Евролигата, където има сериозни очаквания към вас след доброто представяне миналата година. Каква е твоята прогноза?

- Отиваме в Назаре с ясната цел да победим и трите отбора, които са в нашата предварителна група. Всичко друго би било неуспех за нас.

 

- Преодолими ли са за България отборите на Норвегия, Дания и Грузия?

- Норвегия и Дания са познати съперници за нас, не сме играли единствено срещу отбора на Грузия. Проучили сме добре предимствата и недостатъците и на трите тима и смятам, че сме фаворити и в трите мача.

 

 

- Няма ли да е по-трудно за вас да излезете като фаворити?

- Разбира се… Много по-лесно е да рушиш играта, да се защитаваш. По-трудно е, когато има очаквания към теб, когато трябва да създаваш положенията, а не да разчиташ на грешки на съперника. Другият отбор може да те хване лесно на контраатака, невинаги успяваш резултатът да е позитивен за теб, но ние ще тренираме и ще се подготвим така, че ние да сме отборът, който води играта.

 

- Пропускате обаче световните квалификации…

- Не по наше желание, както знаете…

 

- Не срещате много подкрепа от институциите, въпреки че на практика сте единственият национален футболен отбор на България в последните години, който не само постигна три победи над Англия, но и донесе купа за страната ни от груповата фаза на Евролигата през 2018-а… Това не ви демотивира, надявам се?

- Как да не ни демотивира… Макар да не си го признаваме, предполагам, че подсъзнателно въздейства на всеки един от отбора. Естествено, ако БФС ни подкрепяше и ни гарантираше възможност за участие във всички големи международни състезания, щеше да е различно… Но не се случва при нас, за разлика от много други държави, и това е малко отчайващо…

 

 

- Въпреки това вие продължавате да постигате добри резултати и да прославяте България. Ядрото на националния отбор е изградено от футболисти на МФК „Спартак“. На клубно ниво също постигате доста успехи. Наскоро се завърнахте от Шампионската лига, където за поредна година успяхте да преминете груповата фаза…

- Аз, честно казано, не съм доволен от представянето ни тази година. Смятам, че можехме да победим украинския „Вибор“, от който загубихме на 1/16-финалите с 6:7. Спортният късмет не беше на наша страна. Беше ясно, че излизаме за здрава битка, тъй като „Вибор“ е класен отбор, бяхме максимално мотивирани да вземем победата, но малшансът ни попречи да изиграем още няколко мача в Шампионската лига.

 

- Имахте ли сили за по-предно класиране?

- Щеше да е трудно, защото жребият ни беше отредил доста силни съперници в следващите фази, които разполагат със сериозни финансови средства и разчитат на класни играчи от бразилското и португалското първенство. „Вибор“ беше победен от полския шампион КП „Лодз“, а той достигна до финал. Но можехме да се представим доста по-достойно.

 

 

- Повечето финансови средства ли са това, което отличава водещите сили в плажния футбол от българските отбори?

- Не само… Финансовите средства са само един от факторите. Друг важен фактор са базите. В Русия например се тренира целогодишно, а в България е възможно да се тренира максимум 5-6 месеца. Не ни е лесно, нямаме зала, в която да се готвим и да поддържаме форма през цялата година.

 

- Смяташ ли, че въпреки това ще имате сили да поддържате тенденцията от последните години  на силно представяне на МФК „Спартак“ и националния отбор в Европа?

- Винаги съм позитивно настроен и съм сигурен, че ще постигнем още успехи. Що се касае до „Спартак“, за да участваме в Шампионската лига, първо трябва да станем шампиони на България, в което също съм убеден. Ако следващата година имаме по-голям късмет с жребия, можем да стигнем и по-напред.

 

 

- Миналата година малко по-трудно спечелихте шампионската титла. Какви са очакванията ти за нивото на първенството тази година?

- Аз очаквам нашият отбор да побеждава във всеки един двубой, но това няма как да се случва постоянно, тъй като невинаги спортният късмет е с нас, получават се и травми. Но каквото и да се случи, моето лично мнение е, че ние сме фаворити във всеки един двубой, тъй като нашият отбор е най-опитният и най-добре подготвеният у нас. Надявам се това да е достатъчно, за да станем първи отново.

 

- Какво трябва да се направи, за да се популяризира плажният футбол у нас, да има както повече фенове, така и повече състезатели?

- Стъпка 1 са спортните бази, след това създаването на детско-юношески школи. Наясно съм, че това няма как да се случи в близките години, ако не се направят достатъчно промени не само в БФС, а и в отношението на всички у нас към спорта.

 

 

- В последните няколко години Варна приема силен международен турнир по плажен футбол преди официалния старт на сезона. Добра проверка ли е той за вас, за да ви ориентира за формата, в която се намирате преди важните сблъсъци за годината?

- Varna International Beach Soccer Cup 2019 се проведе за трета поредна година на плажа в „Аспарухово“. Тази година в турнира се включиха най-много отбори в сравнение с предишните издания – пет. Много беше приятна атмосферата, всички бяха приятелски настроени, но това не попречи да се получат сериозни мачове. Аз съм доволен от представянето ни в турнира. Загубата ни от молдовците с 2:1 не беше най-доброто, което можехме да постигнем, но беше навременна. Не беше лошо да изгубим един двубой, преди да отидем в Назаре за Шампионската лига, за да си дадем сметка, че няма да има мач, в който да не трябва да сме на 100%, за да го спечелим.

 

- Каза, че спортът е много атрактивен и привлекателен за феновете. Ти самият защо се насочи към плажния футбол?

- Аз тренирах футбол през цялото си детство. Започнах, когато бях в детската градина, и продължих до ХІІ клас. Тренирах в школата на „Черно море“ и когато приключих с детско-юношеския футбол, не исках да приключа със спорта. Той винаги е бил част от живота ми и съм свикнал каквото и да имам да правя през деня, след това да отида на тренировка. В началото дори не бях чувал за плажния футбол, но покрай приятели слязох на пясъка да опитам, някъде преди три години, и оттогава не съм поставял друг вид футбол пред плажния.

 

 

- Не се ли поколеба дали да не потърсиш реализация на голям терен?

- Винаги съм съзнавал, че реализацията на голям терен е свързана с много жертви и няма как да не попречи на развитието ми в други сфери. За мен и за моето семейство образованието винаги е било на първо място. В момента завършвам ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“, което трудно щеше да се случи, ако бях станал футболист. Но плажният футбол се оказа перфектната алтернатива за мен, разбрах го още с първата си тренировка на плажа.

 

- С какво те заплени?

- На първо място бях привлечен от това, че често се стреля към вратата, а аз смятам това за силна черта в моята игра, особено с десния крак. Освен това форматът, в който се играе - 4+1, води до доста по-чест контакт на всеки от играчите с топката, за разлика от мачовете на голям терен.  Трябва да си активен и концентриран на 100% през цялото време, във всеки един момент може да се окажеш на голова ситуация и трябва да си готов. Задните ножици също правят спорта много атрактивен. Един на всеки 3 гола на турнирите в чужбина е от задна или странична ножица.

 

 

- Изискват ли се по-специфични умения от футболистите на плажа в сравнение с класическия футбол?

- Двата спорта са съвсем различни един от друг. Топката при плажния футбол е малко по-лека, пасовете по земя почти не са прийом на пясъка, доста по-натоварваща е играта на плажа, затова повечето футболисти играят 2-3-4 минути и е добре да бъдат заменени от свеж човек, затова и в плажния футбол има хокейни смени.

 

- Ти освен в плажния футбол имаш изяви и в мини футболната лига, как ще сравниш тази разновидност на спорта с останалите?

- Мини футболът също е много приятен спорт. В Лигата мога да кажа, че всички сме приятели и сме се събрали, за да се наслаждаваме на играта, защото се познаваме, а когато печелиш с приятели, е още по-хубаво.

 

- А какво е решаващо според теб за победата в един мач?

- Изключително важно е отборът да е добре сработен. Ние играем с по-голяма лекота на пясъка, защото тренираме редовно и се познаваме добре помежду си, знаем на какво е способен всеки от нас.

 

 

- Това, че сте приятели и извън терена и се познавате отдавна, помага ли също за успехите на МФК „Спартак“?

- Разбира се… Аз се присъединих към една приятелска атмосфера в отбора, всички ме приеха много бързо във футболното си семейство. Много е приятно, когато сме заедно, събираме се често и за да се забавляваме, не само за мачове и турнири. След тренировка също оставаме почти винаги да пием по бира и да си поговорим за предстоящите мачове.

- Каква е ролята на треньора Симеон Христов за успехите в плажния футбол на националния отбор и на МФК „Спартак“?

- Симеон е причината да има плажен футбол в България. Изключително отдаден е на каузата плажен футбол. Той непрекъснато се занимава с намиране на средства и привличане на нови момчета, които да играят, екипировка ни осигурява, самолетните билети ни чекира дори… Ако не беше той, нищо от това, което постигаме аз и моите съотборници, нямаше да е реалност.

 

- Има ли мачове в кариерата ти до момента, които няма да забравиш?

- Със сигурност… Първият, за който се сещам, е мачът срещу „Марсилия“ в Шампионската лига. До края на втората част губехме с 0:2 и не знам защо излязохме за третата част с пълната убеденост, че можем да спечелим. Никой не беше отчаян, никой не беше ядосан, успяхме да се „съберем“ и да победим с 5:3 в крайна сметка. Този успех ни класира за следващата фаза на Шампионската лига. Преди мача беше ясно, че ние и „Марсилия“ се борим за второто място, тъй като трикратният шампион „Брага“ беше лидер в групата. Много ценя и един мач, в който участвах още в първия ми сезон на плажа. Победихме отбора на МВР в държавното първенство. Тогава аз вкарах много важен гол в продълженията. Още си спомням цялото разиграване за гола…

 

 

- Какво ти дава и какво ти отнема плажният футбол?

- Единственото нещо, което ми отнема, е време през лятото за почивка и пътешествия по света, защото аз много обичам да пътувам. Но плажният футбол също предлага немалко пътешествия до красиви дестинации, и то в съчетание с нещо, което обичам да правя – да играя футбол. Той осмисля свободното ми време, дава ми причина да спортувам редовно и да се поддържам във форма. Дори през зимата мисля за сезона, който ми предстои през лятото на плажа.

 

 

- А как успяваш да съчетаваш плажния футбол с другите си ангажименти?

- Понякога е тежко. Сега например имам държавни изпити във ВВМУ и винаги ми се случва така, че в деня, преди да заминем, или в деня, след като пристигнем от някъде, да съм на изпит. Не е лесно, но е въпрос на това да си разпределиш времето правилно.

 

 

- За каква реализация мечтаеш и ще успееш ли да вместиш плажния футбол и занапред в живота си?

- Ще си призная, че понякога мечтая и за кариера в плажния футбол. Ако ми се отдаде възможност в бъдеще да играя за някой отбор в чужбина, със сигурност бих опитал. Но аз като цяло съм разумен човек, знам, че спортът е до време, и ще се опитам да се подсигуря с работа, свързана с корабоводенето.


 

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА

 

Още по темата плажен футбол, от рубриката "На спортна вълна":


Мартин Великов: Обещал съм си 10 поредни титли с МФК „Спартак“


Николай Чернев от БФС: До 3 - 4 години България ще е сериозен участник в дивизия А, ако работим активно


Калоян Цветков: Плажният футбол за мен е емоция и страст


Иван Мартинов: Най-ценната победа винаги е следващата


Симеон Христов: Участието в Шампионската лига е отплата за всичките ни усилия през годината
 


 

Коментари

Новини Варна