IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Спорт
08:30 | 24 октомври 2018
Обновен: 14:20 | 25 април 2024

Николай Чернев от БФС: До 3 - 4 години България ще е сериозен участник в дивизия А, ако работим активно

Плажният футбол ме привлече със своята атрактивност, пожелавам на всеки да посети двубой от Шампионската лига, сподели той в рубриката „На спортна вълна“

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

 Николай Чернев е председател на комисията по плажен футбол към БФС. Пое поста преди около година, а 2018-а се оказа най-успешната за клубния ни представител в шампионската лига – МФК „Спартак“, и за националния ни отбор, който завоюва 15-ото място в Евролигата. Разговаряме с Николай Чернев в края на този емоционален сезон за плажния футбол у нас, който донесе и трета поредна титла за МФК „Спартак“.

 

- Г-н Чернев, как ще оцените развитието на плажния футбол у нас през годината, откакто Вие сте председател на комисията към БФС?

- Резултатите през тази година наистина са доста позитивни. Убеден съм, че ако продължим да работим по същия начин, плажният футбол в България ще има още по-добро развитие.

 

- На какво се дължат добрите резултати, които бяха постигнати както на клубно ниво с 12-ото място на МФК „Спартак“ в Шампионската лига, така и с 15-ото място на националния отбор в Евролигата. Бяха ли изненада за Вас?

- Имахме очаквания, защото знаем колко много се работи през последните години. Очевидно е, че подобни резултати няма как да се реализират само за една година. Последните години, особено в отбора на „Спартак“, се работи много целенасочено, играчите имат добра подготовка, те не случайно са в основата на националния отбор. Има какво да се направи още, разбира се, но в настоящия момент постигнатите резултати са изключителни.

 

- Кои са целите, които си поставяте в най-близко бъдеще?

- Не искам да си поставям конкретни цели и да ги степенувам – първо, второ, трето… По-скоро искам да надграждаме това, което сме постигнали до момента. Още в началото, когато станах председател на комисията по плажен футбол към БФС, идеята беше да популяризираме спорта, ако може – да разширим географията, да включим повече млади момчета в плажния футбол. По този начин, и с една целенасочена работа с националния и клубните отбори, като се осигуряват контролни срещи и добра подготовка, биха могли да се получат още по-добри резултати. В настоящия момент кръгът от футболисти, от който се избират за националния отбор, е ограничен и особено когато се случат контузии, трудно се попълва съставът с равностойни състезатели.

 

- Какво реално може да се направи по тези две теми – разширяването на географията на плажния футбол и включването на млади момчета в отборите?

- Миналата година променихме наредбата за плажния футбол и едното от нещата беше да променим ограничението, което, незнайно защо, беше поставено – в плажния футбол да влизат само момчета над 18 години. Другото, което направихме, е да организираме детско-юношески турнир. По-различното е, че този път турнирът беше за юноши, тъй като преди това се правеха турнири за малки деца, които след това няма как да продължат да играят. С провеждането на юношески турнири идеята е след една- две години момчетата, които се включват в тях, да станат част от някои от отборите в държавния шампионат – тези, които се запалят и на които им хареса спортът, разбира се.

 

- Има ли вариант към клубовете да бъдат създадени и детско-юношески школи. Те не са професионални клубове и няма как да бъдат задължени да го направят, но обмисляли ли сте как би могло да се случи?

- За да се направят школи, това трябва да е обща политика – на БФС и на всички отбори. На този етап си мисля, че трудно би могло да стане. Може би пътят към подмладяване на отборите е точно с организирането на подобни турнири за подрастващи, от които клубовете може да си подбират футболисти и да ги интегрират в съставите си. Това ще е по-реалистично на този етап.

 

- Какви са отзивите на децата след участието в тези турнири?

- На децата им харесва много, спортът е свързан с емоции на плажа. Трябва да продължим да организираме подобни турнири, за да успеем да ги запалим и задържим, като следващият етап ще е сравнително подготвени след участието в турнирите да се включат с отборите в държавното първенство.

 

- А какво според Вас може да се направи по въпроса с базите?

- На този етап това, което се прави, е по инициатива на отделни хора  и  общини, които помагат, за да се направят терени за плажен футбол. Такива са случаите с терените във Варна и Бургас. Общинско дружество в София направи игрище за плажни спортове, в Русе е по частна инициатива. По принцип има интерес към плажните спортове, не само към футбола, но и към хандбала, волейбола, тениса, така че ако се направят игрища, те ще се използват пълноценно и интензивно и освен това за тях не се иска някаква значителна инвестиция. Говорили сме си с хора от големия футбол, че те също могат да  използват подобни игрища за физическа подготовка на отборите.

 

- Как се стигна според Вас до успеха на „Спартак“ в Шампионската лига и на националния отбор в Евролигата?

- Постоянството на „Спартак“ всъщност дава своите резултати, натрупва се опит. Миналата година аз бях с тях в Назаре, тогава също бяха на косъм от излизането от групите. Мисля си, че тогава им липсваше точно това – повече опит. Тази година успяха да реализират потенциала си и увенчаха усилията си през годините. Смятам, че в „Спартак“ постоянството даде резултат. Същото важи и за националния отбор, където ядрото е от футболисти от този клуб. През тази година и организацията беше по-добра, благодарение на вниманието, което БФС обърна на отбора. Бяха им отпуснати премии, което също изигра мотивираща роля, тъй като знаеха за тях предварително. Бяха им създадени добри условия за подготовка преди мачовете и добри условия по време на участитието в двата турнира – квалификационния и финалния. Натрупаният опит плюс за националния отбор гарантираните много добри условия, тези два фактора дадоха резултат.

 

- Това ли е пикът на настоящото поколение футболисти?

- Не мога да кажа дали това е пикът. Миналата година си мислех, че излизането от групата е един много добър резултат, който трудно ще бъде постигнат. Тази година те ме опровергаха. Така че не смея да кажа дали това е пикът, иска ми се да не е… И с националния треньор Симеон Христов често говорим за това, че трябва да се интегрират млади момчета в отборите, нужна е свежест и естествено преливане между поколенията.

 

- Споменахте треньора на националния отбор, който е треньор и на „Спартак“. Симеон Христов е сякаш човекът, който с енергията си и с любовта към плажния футбол е запалил голяма част от момчетата, които в момента се състезават…

- Безспорно! Той запали и мен преди доста години… Запознахме се покрай футзала, след това той откри плажния футбол, разказваше ми доста за него. Спортът ме привлече с това, че е доста атрактивен. Особено при мачове, в които играят водещите сили в плажния футбол, настроението покрай терена е страхотно. На всеки препоръчвам някой ден да посети Шампионската лига. Има около 100-тина отбора – дамски, мъжки, хората се забавляват, събира се доста публика, мачовете се излъчват по телевизията. Поне така е в Назаре, но Португалия има традиции в плажния футбол.  Там стадиони за по 2-3 хиляди души се пълнят.

 

- С какво ни превъзхождат водещите сили в плажния футбол?

- Инвестира се сериозно в организация, правят се бази, привличат се добри футболисти и това няма как да не дава резултат.

 

- Можем ли да мечтаем за влизането на националния ни отбор в дивизия А и до какво би довело то?

- Много добре е да се случи, но въпросът е да не е фойерверк – да влезем за една година и след това да изпаднем отново и да „свием знамената“. Ще доведе до много по-голямо популяризиране на плажния футбол, което ще привлече повече деца и младежи към спорта. Вероятно и спонсори ще се намират по-лесно. Нещата вървят ръка за ръка. Но за да се случи, трябва да има съвкупност от организация и качествена спортно-техническа подготовка. През настоящата година тези два елемента бяха балансирани. Ако досега предимно момчетата даваха от себе си, през тази година те бяха оценени и станаха „видими“ за БФС. И не говоря само за премиите, които получиха. Важна е също подкрепата в организационно отношение. Дори и срещата на президента на БФС с националния селекционер също е вид оценка и признание за плажния футбол и за труда, който полагат момчетата.

 

- Според Вас след колко време може да се случи това – да влезем в дивизия А и да запазим позицията си сред най-силните?

- Изобщо няма да е лесно. Не е въпрос на време, а на цялостна организация, която трябва да се създаде. Тя зависи много не само от комисията по плажен футбол, а и от волята на БФС, и на отборите, и на техните ръководители. Ако съумеем да осигурим всички компоненти, смятам, че до 3-4 години бихме могли да бъдем много сериозен участник в дивизия А.

 

- През последната година имаше ли нови клубове, които се присъединиха към държавния шампионат?

- Варненското висше военноморско училище се включи с отбор, Бургас също имаше нов представител. Форматът на първенството определено беше по-добър от предни години. Във всеки мач имаше интрига, получиха се оспорвани срещи не само на финалния турнир, но и на всичките четири турнира в отделните градове. Календарът на плажния футбол през тази година беше по-дълъг и това помогна за доброто представяне и на националния отбор. Миналата година това, от което се оплакаха всички отбори, е, че едва с няколко мача, което е изключително недостатъчно, се реши първенството и това не е добре. Оптималният формат и силното първенство също е път към класирането на България в дивизия А. Националният отбор е лицето на целия ни шампионат и на това, което се случва в страната в областта на плажния футбол.

 

- Но центровете на плажния футбол в страната остават четири. Какво трябва да се направи за разширяване на географията, водят ли се разговори с отбори от други градове?

- Миналата година имахме разговори, но съвсем първоначални, с Пловдив. Тази година се надявам да ги продължим. Казаха, че могат да направят игрище за плажен футбол и че общината може да се ангажира. Трудно е включването на нови центрове, тъй като спортът все още не е толкова популярен във всички части на страната, а правилата му са различни от другите видове футбол, начинът на игра също е специфичен.

 

- Как гледат на българските представители по международните турнири и промени ли се това през последните години?

- Няма как едни такива резултати да останат невидими за конкуренцията. Когато побеждаваш, нормално е да будиш интерес. А и резултатите ни се надграждат всяка година. Спечелването на групата в дивизия В имаше широк отзвук. Определено нарастват респектът и уважението, с които гледат на българския национален отбор. А и във финалния турнир, с изключение на мача с Румъния, който се разви много нещастно за нас, всички останали можехме да си ги спечелим без проблем, особено този за трето-четвърто място. Почти няма отбор, който може да ни надиграе категорично, така че да изглеждаме зле на терена. Все по-често започнаха да ни търсят за различни контролни срещи.

 

- Какво си пожелавате през следващата година да се случи в плажния футбол у нас?

- Първо да са здрави момчетата, защото през тази година имахме някои контузии. Доброто отношение на БФС към плажния футбол да се запази и да продължим да надграждаме цялостно постигнатото дотук.

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА

 

 

Още от "На спортна вълна":

 

Владимир Вълев – Питбула: Обмислям да се завърна на ринга напролет

Едриян Тодоров: Винаги съм мечтал да спечеля медал за България


 

Георги Иванов - Геша: Футболът е голямата ми любов
 

Евгени Иванов: Човек се учи повече от загубите отколкото от победите в този живот
 

Калоян Цветков: Плажният футбол за мен е емоция и страст
 

Деян и Калоян Иванови: Инвестициите в спорта се възвръщат в здравеопазването и образованието

 

Мария Чиприянова: Художествената гимнастика е красив спорт, но само, който е с характер, успява в него!


Зоя Чавдарова: Спортът ми даде здраве!

 

Александър Николов: Първият винаги остава в историята


Милен Петков: Трябва да си смел, за да играеш футбол


Денислав Коджабашев: Мечтая за медал от параолимпиада и за хубаво семейство


Иван Мартинов: Най-ценната победа винаги е следващата


Захари Дамянов: Оттеглих се, когато бях на върха


Станислав Станков: Искам да подобря отново националния рекорд!


Стефан Станчев: „Черно море“ ще е сериозен отбор през новия шампионат


Станимира Петрова: Искам да стъпя на олимпийския връх!


Галина Георгиева: Лесно е да постигнеш успех, по-трудно е да го защитиш!


Красимир Дунев: Спортната гимнастика е моят живот!


Бранимир Балчев: Трябват ни здрави мачове в Европа!


Симеон Христов: Участието в Шампионската лига е отплата за всичките ни усилия през годината

 

Сергей Стоянов: Перфектното изпълнение, а не трудността носи успех в гимнастиката


Божидар Златанов: Искам да стана като Йордан Йовчев и Красимир Дунев


Николай Кънчев: Казвали са ми, че съм роден за треньор


Ани Станева: Ушу ме смири, даде ми баланс!


Цонка Господинова: Леката атлетика е основата на всички спортове


Силвия Георгиева: Всеки старт е празник за мен


Ивайло Маринов: И до днес всички ми казват „шампионе“


Огнян Илиев: Щастлив съм, че бях треньор на най-изявените български тенисисти в последните 20 години

 

Кристиян Георгиев: Най-важното е да имаш хъс и желание за победа!


Никола Карастоянов: Най-трудно се играе като фаворит!


Живко Николов: Спортът изгражда твърди и уверени личности


Христо Христов: Когато завоюваш короната, трябва да я защитаваш


Тодор Каменов: Манталитетът на победител се изгражда най-трудно


Мариян Огнянов: Всичко, което имам, го дължа на футбола


Стефан Георгиев: Големият ми успех във волейбола тепърва предстои


Красимир Димов: Максималист съм – и в спорта, и в живота!


Никола Петров: Плуването е полезен спорт, добре е да се изучава в училище

Коментари

Новини Варна