IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Спорт
08:20 | 2 октомври 2019
Обновен: 18:36 | 25 април 2024

Саша Топчов: Баскетболът е в кръвта ми

Целта ми е до 10-ина години „Черно море – Тича“ да е конкурент в европейските клубни турнири, заяви новият изпълнителен директор на клуба в рубриката „На спортна вълна“

По материала работи: Слав Велев
Саша Топчов: Баскетболът е в кръвта ми

Саша Топчов е новият изпълнителен директор на баскетболния „Черно море – Тича“. Преминал е през отбора и като състезател, а целите, които си поставя като част от ръководството на клуба, са високи. Срещаме се преди старта на новия шампионат. В първия си мач за сезона „Черно море – Тича“ гостува на „Академик“ (София) на 5 октомври, а на 10 октомври е домакин на столичния „Левски“.

 

 

- Г-н Топчов, станахте изпълнителен директор на „Черно море – Тича“ в един нелек момент за клуба, защо взехте това решение?

- На първо място, защото баскетболът е в кръвта ми. Като бивш баскетболист много обичам тази игра и се опитвам да помагам по всякакъв начин. Завърших образование по спортен мениджмънт и смятам, че със знанията и контактите си мога да направя нещо хубаво за варненския баскетбол.

 

- Какви са целите, които си поставяте, и какви промени искате да направите в клуба?

- Поставили сме си краткосрочни и дългосрочни цели. Първата ни задача е да стабилизираме клуба и да се опитаме да създадем отбор, който да е конкурентоспособен в българското първенство. След 2-3 години се надявам тази цел да е изпълнена и да се опитаме да се борим за титлата и за участие в европейските клубни турнири.

 

- В Двореца на културата и спорта ли ще играе отборът домакинските си двубои през новия шампионат?

- Надяваме се, работим все още по въпроса. Почти сигурно е, че ще играем в зала „Конгресна“, но остават някои технически проблеми, които трябва да бъдат разрешени, като очертаване на терена, осигуряване на табла за 24 секунди и т.н. Мисля, че тези спънки ще са отстранени до първия ни мач и ще можем да домакинстваме там.

 

- В зала „Конгресна“ ще могат и повече фенове да дойдат да подкрепят отбора…

- Това е целта преди всичко. Идеята е с приходите от билети да се попълва част от бюджета. Надявам се, че всички фенове разбират, че закупувайки си билет, те помагат на отбора – да става още по-силен и по-конкурентен. Навсякъде по света е така и продажбата на билети е едно от големите пера в бюджета на всеки един клуб.

 

 

- Клубът е известен с детско-юношеската си школа, ще продължите ли и през новия сезон да разчитате на млади играчи?

- Да, ние много разчитаме на децата от нашата школа. Вече 6-7 години подред школата на „Черно море – Тича“ е номер едно в страната, доста талантливи състезатели излизат от нея. Над 60-70% от децата, които играят за националните отбори на България в различните възрастови групи, са от школата на „Черно море – Тича“. Ние разчитаме на децата от школата и те неизменно ще са в основата на мъжкия отбор.

 

 

- Вие също сте играл баскетбол, синовете Ви също обичат този спорт, какво развива според Вас той в подрастващите?

- Баскетболът е чудесна игра. Той създава доста приятелства между децата, тъй като е колективен спорт. Развива различни умения, подобрява координацията, повлиява добре както на психиката, така и на физическото им състояние. Поради тази причина много баскетболисти, след като приключат активната си спортна кариера, стават добри бизнесмени, тъй като имат опит да работят в екип.

 

- Казахте, че баскетболът дава много приятелства. Вие пазите ли такива приятелства от времето на активната си спортна кариера?

- Да. Скоро Варна ще разбере колко добри контакти имам с баскетболисти от различни страни. Плановете ми са да доведа тук водещи отбори за приятелски турнири. 99% от поканените се отзоваха и през следващата година със сигурност ще имаме един силен турнир тук през лятото. Ще направя всичко за популяризирането на баскетбола във Варна, а моята лична цел е да напълним зала „Конгресна“ на Двореца на културата и спорта и да играем евротурнири с „Черно море – Тича“. Искам да върна баскетбола във Варна на мястото, което му се полага.

 

- Баскетболът е спорт с традиции във Варна, но нека да кажем на родителите на каква възраст е добре да се започне детето им да тренира?

- Колкото по-рано започнат децата да тренират какъвто и да е спорт, толкова по-добре. Изобщо не се колебайте да запишете на баскетбол деца на 5, 6 или 7 години, защото той развива двигателната активност, координацията, физическата подготовка.

 

 

- Има ли базови качества и умения, които трябва да притежават, за да започнат?

- Не. Просто трябва да имат желание да играят баскетбол. С напредване на възрастта и времето, в което тренират в школата, те биват отсявани, тъй като се вижда кой има качества да се развива в този спорт. Но както казах и по-рано, най-важното е всички деца да спортуват. Те сменят спортовете, които харесват през годините, а когато опитат няколко от тях, най-лесно ще могат да преценят кой е най-подходящ за тях.

 

- Има ли интерес сред подрастващите във Варна към този спорт?

- Има, но на мен ми се иска още повече… Целта ми е да обвържа с мъжкия отбор на „Черно море – Тича“ всички детски школи в града. Така след определена възраст, ако се развиват добре, ще имат логично продължение на кариерата си в спорта. Най-важното е всички заедно да направим силен представителен баскетболен отбор на Варна с деца от местните школи.

 

- Вие самият кога започнахте и защо избрахте точно този спорт?

- Преди да започна да тренирам баскетбол, аз играех хандбал. Бях вратар. Играех и в детския национален отбор на Сърбия. Имах голяма перспектива да се развия в този спорт, но едно лято треньорът на баскетболния тим ме забеляза на едно училищно първенство, покани ме да опитам и на мен ми хареса. Така от 15-годишна възраст започнах да тренирам баскетбол.

 

 

- С какво Ви привлече баскетболът?

- С динамиката си и скоростта на вземане на решения – това трябва да става за части от секундата по време на мач. Не случайно се казва, че баскетболът е спорт за умни хора. Той дава комплексно развитие. Много трябва да се мисли по време на всеки един мач, а ситуацията на игрището се променя светкавично.

 

 

- Кои са най-ценните съвети, които получихте от треньорите, с които сте работил?

- Когато станах професионален играч, моят треньор ми каза: „Саша, всички пари, които заработиш като баскетболист, трябва да ги върнеш в баскетбола, за да се продължи развитието на спорта“…

 

 

- Преминал сте през „Черно море – Тича“ и като състезател, какво си спомняте от предишния си престой в клуба?

- Имам много хубави спомени тук… Бяхме много силен отбор, играехме само финали, тимът беше съставен изцяло от баскетболисти от школата на клуба, а аз бях единственият чужденец. С изявите си пълнехме зала „Конгресна“ на Двореца на културата и спорта, хората ни се радваха, а това е най-важното. Тогавашното ръководство на клуба също имаше голяма заслуга за успехите, които постигахме.

 

 

- Това ли смятате, че е правилната линия за развитие на отбора – да разчита предимно на собствени кадри и на минимален брой чужденци, но качествени?

- Точно така… Това е и моята цел. Да изградим качествени баскетболисти от школата, които да влязат в представителния тим, а след това да продължат кариерата си в чужбина на високо ниво и ние да се гордеем с изявите им. Тогава ще се повиши и нивото на националния отбор.

 

 

- Кой от успехите, който сте постигнал в кариерата си, Ви е най-скъп?

- Много успехи имам през моята кариера, почти с всеки отбор, в който съм играл, сме печелили купи и медали. И до днес си спомням, че бях обявен за най-полезен състезател на европейско първенство за кадети във Франция. Тогава осъзнах, че със сигурност ще стана професионален баскетболист. Бях на 17 години.

 

- Какво Ви даде и какво Ви отне решението да се посветите на баскетбола?

- Отне ми много ценни мигове с моето семейство, с родителите ми. Професионалната спортна кариера е сурова – тренировки, пътувания от град на град, мачове, чести отсъствия от къщи… От друга страна обаче баскетболът ми даде много приятелства, а най-хубавото е, че благодарение на него се запознах с моята съпруга тук, във Варна, имаме две прекрасни деца, които също тренират баскетбол и един ден вероятно ще тръгнат също по този път, който и аз изминах.

 

 

- Може ли да се каже, че баскетболът Ви направи и варненец?

- Много обичам Варна, това е моят град. Аз имам двойно поданство, както сръбско, така и българско, и чувствам България също като своя родина.

 

 

- Трудните моменти, с които се сблъскахте покрай спорта?

- Като играч най-трудните моменти са контузиите, тъй като не можеш да правиш това, което обичаш, и да помогнеш на своя отбор да постигне целта си. Сега като мениджър трудните моменти, с които се сблъсквам, са от организационно и финансово естество. Почти непрекъснатите финансови проблеми са неизбежни за нашата част на Балканите. Въпреки трудностите обаче, аз обичам това, което правя, и мисля за баскетбол почти непрекъснато, както се казва по 24 часа 7 дни в седмицата, за мен това е удоволствие.

 

- Бил сте състезател, треньор, а сега сте изпълнителен директор на един от клубовете с традиции в българския баскетбол. Коя от тези роли е най-трудна и отговорна?

- Те са взаимно свързани. И всяка една от тях е важна и трудна сама по себе си, само отговорностите се сменят.

 

- Това че Вие самият сте играл баскетбол, и то в „Черно море – Тича“, помага ли на състезателите да Ви приемат като част от отбора?

- Разбира се, винаги помага, независимо дали след прекратяването на спортната си кариера един баскетболист ще се заеме с треньорска или с организационна дейност в клуба. Това, че някога съм бил на мястото на играчите, е много важно, защото знам във всеки момент какво си мислят и какво изпитват, кога трябва да ги подкрепя и кога да бъда по-строг.

 

 

- За какво мечтаете оттук нататък?

- Моите мечти са много амбициозни… Аз винаги си поставям най-високите цели. Искам един ден да видя отново „Черно море - Тича“ да играе пред препълнени трибуни в зала „Конгресна“ и да е конкурент в най-елитните европейски клубни турнири. За това ще работим през следващите 10 години… Надявам се да заразя цялата спортна общественост във Варна с енергията, която имам в момента. Всички да се обединим около тази идея – да направим силен „Черно море – Тича“, който да прославя името на Варна, тъй като баскетболът е сред спортовете с най-добри традиции в града, донесъл много отличия и привлякъл много фенове през годините, надявам се това да се случи и за в бъдеще. Искам да поканя всички, които обичат „Черно море – Тича“, да дойдат още на първия ни мач от новия сезон, да напълним залата и да подкрепим отбора, за да може да върви напред. Преди първия ни домакински двубой се надявам да сме стартирали проекта с нашия фен шоп, където ще се предлага всичко необходимо на „зелената“ агитка. Заработи и сайтът на клуба – www.chernomoreticha.com, където можете да се информирате за всички новости.

 


ПОЛИНА ПЕТРОВА
 

Още на тема баскетбол в рубриката "На спортна вълна":


Юлияна Вълчева и Янина Тодорова: Силният отборен дух ни изведе до европейската титла

 

Божидар Аврамов: Варна винаги е била баскетболната школа на България


Деян и Калоян Иванови: Инвестициите в спорта се възвръщат в здравеопазването и образованието
 


Галин Стоянов – Патрик: Влюбих се в баскетбола като дете, така е и до днес
 


Асен Великов: Най-много дължа на треньорите от Варна!

 

Коментари

Новини Варна