IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Спорт
17:39 | 14 януари 2020
Обновен: 11:44 | 26 март 2024

В над 1400 училища в България има клубове по бойни спортове

Националната асоциация на бойните спортове направи отчет за 2019-а година и маркира част от големите предстоящи събития през 2020-а

По материала работи: Пламен Янков
В над 1400 училища в България има клубове по бойни спортове

 

Изключително успешна година със спечелени 314 медала от световни и европейски първенства изпраща Националната асоциация на бойните спортове в България. В нея членуват 12 федерации , 476 клуба и повече от 40 000 състезатели  във всички възрастови категории.  На официална пресконференция, посветена на върховете в бойните спортове през 2019 година и големите предстоящи събития през 2020 година, Димитър Ангелов – член на Управителния съвет на НАСБ, обясни, че Асоциацията има работи с много широка мрежа от клубове в цялата страната, включително и с повече от 1000 училища. Част от асоциацията са централите по кикбокс и муай тай, карате киокушин, таекуондо ITF, джу джицу, самбо, кендо, кудо, ушу, шотокан карате до, сумо, айкидо и канадска борба.

 

 „Това е най-широкопредставената спортна организация в България. Работим с над 1400 клуба в България, където деца тренират бойни спортове и се възпитават в уважение и дисциплина“, заяви той.

 

По думите на Ангелов едно от най-големите постижения през изминалата 2019 година е, че България вече има шампиони в лицето на комплексни състезатели, които се състезават в два или три спорта. Той обясни, че новата 2020 година се очертава да бъде още по-успешна. Тя ще е наситена и с много международни предизвикателства. За всяка една от федерациите предстоят Държавни, Европейски и Световни първенства. За част от клубовете тренировките и подготовките за тях вече са започнали, а първите състезания са още през март.

 

В пресконференцията участваха и големите победители от вторите годишни награди „Златен пояс“. Те очертаха какви са следващите големи предизвикателства пред тях. За известната ни шампионка по таекуондо ITF и носител на „Златен пояс“ в категория „Спортист на годината-жена“ Албена Ситнилска , коятоотскоро се изявявапрофесионално на кикбоксринга, това е предстоящатаелитнагалавечер SENSHI.

 

„Изцяло фокусирана съм върху подготовката си за SENSHI – товае сериозна организация, която бързо навлиза у нас и е известна с това, че има много интересни и силни двубои. На 22 февруари във Варна аз ще се изправя срещу силна опонентка от Украйна и в момента съм концентрирана върух това да се подготвя много добре. След това в края на годината ми предстои  Европейско по кикбокс“, заяви Ситнилска. 

 

Петкратната европейска шампионка по борба и 9-кратна световна шампионка по самбо Мария Оряшкова, която  е носител на приза „Ярка победа“ от наградите „Златен пояс“ се надява на още по-успешна 2020 година. „Изпращам една наистина силна година с много удовлетворение и вдъхновение. Пожелавам си здраве, а медалите – надявам се през 2021 година отново да съм тук и да ви ги покажа“, отговори тя на въпрос  относно очакванията й за следващите 12 спортни месеца.

 

Пред Спортист на 2019 година сред мъжете  - състезателят по карате киокушин Кристиян Дойчев, има не по-малко предизвикателства. През 2019 година той стана европейски и вицесветовен шампион по киокушин, а сега – в края на март, му предстои битка за световната купа в бойното изкуство. Тя ще се проведе в Япония. Пред него има и поредица от европейски първенства на различни организации през годината.

 

В карате шотокан-до треньор номер 1 на година от наградите „Златен пояс“ Радослав Пенов обясни, че едно от големите събития за 2020 година за неговите състезатели ще е Европейското първенство в Босна и Херцеговина.

 

Особено специални 12 месеца предстоят и за Българската федерация по ушу, която тази година отбелязва 30 години от учредяването си.  „Предстои да органзираме Европейско първенство по ушу, както и две световни първенства – по ушу и тай чи“, заяви Петър Драгоев – вицепрезидент на Българската федерация по ушу, който спечели наградата „Вярност на традициите“ на „Златен пояс“ 2019.

 

Той благодари на Националната асоциация на бойните спортове и на председателя й шихан Иво Каменов за всички инициативи и дейности за популяризиране и подкрепа на бойните спортове в България, като обясни, че само за 2019 година състезателите на федерацията по ушу са донесли  общо 21 медала само от международни състезания.

Коментари

Новини Варна