IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Спорт
15:50 | 26 януари 2020
Обновен: 19:40 | 25 април 2024

Плувен турнир във Варна става световна квалификация

Black Cup Sea е от 12 до 14 юни на комплекс "Приморски"

По материала работи: Борис Проданов
Плувен турнир във Варна става световна квалификация

Българската федерация плувни спортове е със завишен държавен бюджет от 900 000 лв. в олимпийската година. Сумата е с 50 000 лв. повече от тази през 2019 г. и това е заради подготовката на водещите състезатели за Игрите в Токио. За разлика от другите федерации той е не за един, а за четири спорта – плуване, плуване в открити води, скокове във вода и артистично плуване.


От ФИНА (Международната федерация по плувни спортове) се чака зелена светлина турнирът Black Cup Sea – във Варна (12 – 14 юни), да бъде утвърден като квалификация за световното първенство на малък басейн тази година и на голям догодина.


Председателят на БФПС Георги Аврамчев сподели пред BGswim.com, че има уверението на Министерството на младежта и спорта, че при спечелването на нови олимпийски квоти ще бъдат отпуснати допълнителни средства.


В момента покрити нормативи „А“, даващи право на участие в Токио, имат Антъни Иванов и Йосиф Миладинов. Двамата делфинисти, както Габриела Георгиева, Диана Петкова, Йордан Янчев, Калоян Левтеров, Любомир Епитропов и Светлозар Николов, оформят осмицата на олимпийска подготовка. С изключение на Иванов, Миладинов и Епитропов останалите в момента са на лагер на Белмекен, приключващ в края на седмицата.


Аврамчев обясни още, че БФПС ще получи от спортното министерство допълнителни 60 000 лв. за провеждането на трите олимпийски квалификации – двата държавни шампионата за мъже и жени в София през април (10 – 12 април) и юни (25 – 28 юни), както и турнира за Купата на кмета в Бургас (22 – 24 май). Ще бъде закупено ново електронно табло, отбелязващо резултатите по време на състезания, както и десет панела за измервателната уредба на федерацията, също и хронометри.

 

Прочетете още: „Баските“ смачкани в Пазарджик

 

Коментари

Новини Варна