IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Спорт
12:27 | 13 февруари 2020
Обновен: 16:54 | 20 март 2024

Зоя Чавдарова започва атака на Параолимпиадата

Има отлични шансове и може да успее, убеден е треньорът й Радостин Радославов

По материала работи: Борис Проданов
Зоя Чавдарова на кортовете на "Велто". Снимка NARODENSPORT.EU

Ако пътувате често край Двореца на културата и спорта във Варна или в Морската градина, може да видите по шосето, сред колите, момиче в инвалидна количка. Тя бърза, защото не иска да изпусне поредната тренировка.

 

Зоя Чавдарова е дългогодишна състезателка по тенис на корт в колички. Тя е единствената от Варна, която практикува този спорт по този начин, при това на доста високо равнище. Има участие на 12 турнира през миналата година. Тази година те могат да станат и 15, ако се появят хора, които да помагат. Една единствена цел има Зоя през 2020 г. – да участва на Параолимпиадата в Токио. На „балона“ на кортовете на клуб „Велто“ тя работи с треньора си Радостин Радославов.

 

„За тази година още съм нямала учадстия в първенства – обяснява Зоя. - Буквално след броени дни започвам. Първото изпитание е в Швейцария в началото на март. Чувствам се в перфектна форма, надявам се на победа.“

Миналата година Зоя участва в 12 турнира. В Гърция с първо място приключи сезона.

 

„В България има състезатели. Приятели сме, но мечтата ми остава Параолимпиадата. Изпитанието е в Италия. Преодолея ли тази квалификация, ще бъда много щастлива. Вярвам, че мога да успея. Тренирам всеки ден, само е трудно да осигуря спонсор, който да ми помага. С другото съм свикнала. Вече 12 г. съм в тениса. Бързо минава времето“, разказа още Зоя.

 

Във Варна няма друга тенисистка в количка.

 

Радостин Радославов – треньорът на параолимпийката, добавя: „Най-голямата цел действително е Параолимпиадата. Точковата система е много сложна, конкуренцията е голяма. Надявам се да спечелим в Швейцария и после важното изпитание в Италия. Зоя е безкрайно дисциплинирана, труди се неуморно. Има отлични шансове и може да пробие. За да стигне до Токио 2020 трябва да спечели 2 или 3 турнира от по-висока категория. Дори точките ако не достигнат често се дава „уайлд кард“. Вярвам до последно, че ще го направим. Наблягаме на всички компоненти от тениса. Във фитнеса работим за силова издръжливост!“

ПРЕЗ ИЗМИНАЛАТА ГОДИНА ЗОЯ ЧАВДАРОВА постигна огромни успехи, които може да имат кулминация в 2020 г. с участие на Параолимпиадата.

Снимки NARODENSPORT.EU

 

И той обърна внимание на необходимостта от спонсори, които да обезпечат участието в турнири. А такива са предвидени 15 за т.г. Българската федерация по тенис също помага, но действително трябват сериозни средства, с които да се сбъдне олимпийската мечта на Зоя Чавдарова.

 

Прочетете още: Зоя Чавдарова: Спортът ми даде здраве!

Коментари

Новини Варна