IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
09:49 | 17 февруари 2016
Обновен: 12:38 | 23 март 2024

Папата призова младите в Мексико да не се поддават на лесните наркопари

Вие сте истинското богатство на Мексико, увери ги Франциск

По материала работи: Деян Михайлов
Папата призова младите в Мексико да не се поддават на лесните наркопари

Папа Франциск призова младите хора в Мексико да не се поддават на съблазните на лесните пари от наркодилъри и вместо това да гледат на себе си като на истинското богатство на своята страна, предаде Асошиейтед прес.

Той говори снощи пред младежка аудитория в Морелия - столицата на щата Мичоакан - голям център на производство на метамфетамини и на наркотрафик. Тази среща се оказа най-колоритното събитие от посещението на главата на Римокатолическата църква в Мексико. На нея имаше танци и музика и ентусиазираната тълпа млади поклонници успя плътно да наобиколи папата, опитвайки се да го докосне или да му стисне ръката, което създаде доста грижи на охраната му.

Той обаче не се смути и говори пред тях, като започна да се отклонява от предварително написания си текст и да импровизира. Разбирам колко трудно е да се чувствате ценни, когато сте постоянно изложени на скръбта от загубата на близки и приятели от дрогата и от ръцете на наркотърговците и криминалните структури, свързани с този смъртоносен бизнес, каза им папата. Но добави: "Вие сте истинското богатство на Мексико". И ги призова да следват примера на Христос, който ще им помогне да открият силата да кажат: "Лъжа е да вярваш, че единственият начин да се живее или да бъдеш млад е да се поставиш в услуга на наркодилърите или на онези, които не правят нищо друго, освен да сеят разрушение и смърт".

Малко преди тази среща Франциск отправи подобно послание и към мексикански свещеници и монахини по време на литургия на стадион в Морелия. Той ги призова да се борят с неправдата и да не униват пред лицето на свързаното с дрогата насилие и на корупцията около тях.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна