IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
15:05 | 25 септември 2016
Обновен: 02:31 | 15 май 2024

В Португалия изобретиха безвреден консервант за вино от черупки на скариди

Новият консервант е хипоалерген и не замърсява атмосферата

По материала работи: Юлиян Атанасов
В Португалия изобретиха безвреден консервант за вино от черупки на скариди

Учени от университета в португалския град Авейру откриха безвреден и екологичен начин за съхраняване на вино благодарение на получения от тях консервант от черупки от скариди, който замества серния двуокис, става ясно от публикацията им в изданието Green Chemistry. Учените са създали полимер на основата на хитозана и тропическото растение гардения, като хитозанът е получен от хитин – основният елемент в черупката на скаридите.Добавянето на консерванта във виното пресича увеличаването на микроорганизмите в него и окислителните реакции, които протичат заради наличието на малки количества желязо и мед в напитката, тъй като полимерът е в състояние да се свързва с тези метали.

 

Производителите на вино обикновено използват като консервант серен двуокис, но емисиите на този газ замърсяват силно атмосферата, а освен това веществото може да предизвика алергични реакции. Новият консервант е хипоалерген и не замърсява атмосферата.Изобретателите отбелязват също, че новата добавка вероятно дори ще подобри вкуса на виното благодарение на ароматните летливи съединения, които се образуват в напитката след добавянето на полимера. По думите им новият екологичен метод за запазване на виното може лесно да се използва в производството му, без да повишава себестойността му.

SINOR.bg

 

Четете още:Арестуваха 400 контрабандисти на храна във Венецуела

Коментари

Новини Варна