IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
21:40 | 14 януари 2017
Обновен: 06:38 | 14 май 2024

Меркел към САЩ: Придържайте се към сътрудничеството!

"За страните е по-добре да работят заедно, а не да се изолират"

По материала работи: Ставри Таргов
Меркел към САЩ: Придържайте се към сътрудничеството!


Германският канцлер Ангела Меркел призова днес САЩ да се придържат към международното сътрудничество и предупреди, че тенденцията към протекционизъм застрашава благоденствието, предаде Ройтерс.

 

САЩ са най-важният търговски партньор на Германия и протекционистката реторика на новоизбрания президент Доналд Тръмп изнервя износителите в най-голямата икономика на Европа. Германия тази година е председател на страните от Г-20 - форум, който Меркел смята да използва за опазване на многостранното сътрудничество.

 

След заседание с актива на десноцентристкия ХДС в западногерманското село Перл-Нениг Меркел каза, че за всички страни е по-добре да работят заедно, а не да се изолират. Добър пример за това е международният отговор на глобалната финансова криза, която започна от САЩ през 2008 г., допълни канцлерът на Германия.
"Този отговор не се основаваше на изолация, а на сътрудничество, на общи правила за регулация, включително на финансовите пазари", подчерта тя.

 

Запитана кога ще се срещне с Доналд Тръмп, Меркел отговори, че първата среща между двамата е възможна на форума на високо равнище на Групата на седемте най-големи икономики през май в Сицилия, както и на съмита на Г-20 през юли, на който домакин ще е Германия.

 

В седмичния си подкаст Меркел каза, че германската икономика върви "сравнително добре", но не трябва да почива на лаврите си. Тя призова компаниите да се адаптират към предизвикателството на дигитализацията.

 

"Има и международни рискове. Наблюдаваме протекционистки тенденции", каза тя, без да посочи поименно Тръмп.
Според бизнес лидери, цитирани от Ройтерс, германската икономика би пострадала от протекционистка американска политика, съобщава БТА.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна