IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
12:24 | 17 януари 2017
Обновен: 11:49 | 24 април 2024

Повече от половината хора в света смятат, че системата ги е предала

Доверието на хората в правителството и медиите е намаляло през миналата година, сочи нов доклад

По материала работи: Юлиян Атанасов
Повече от половината хора в света смятат, че системата ги е предала

Доверието на хората в правителството, медиите, неправителствените организации и бизнеса се е понижило в повечето страни през миналата година, а „пропастта в доверието“ между масовото население и най-печелившите и образованите се разширява, сочи нов доклад, представен в понеделник.Медиите и правителството отчитат най-ниското ниво на обществено доверие, показва Edelman Trust Barometer – годишно проучване на компанията за връзки с обществеността Edelman, цитирано от POLITICO.

 

Около 53% от анкетираните вярват, че системата ги е предала, позиция, която допринесе за победата на Доналд Тръмп в президентските избори в САЩ през 2016 г., посочва докладът. Само 15% от анкетираните смятат, че системата работи, а една трета нямат мнение по въпроса.„Намаляващото доверие в институционалните устои на обществото захранва убеждението, че системата „вече не работи за мен“, посочва Стефани Лвович, глобален председател по публичните въпроси към Edelman. “В този климат леките обществени опасения нарастват в абсолютни страхове. Тази загуба на доверие в системата играе основна роля за резултатите на изборите в САЩ“.В проучването след изборите Edelman открива, че 67% от избралите Тръмп изпитват изразени обществени страхове спрямо 45% от поддръжниците на Клинтън.

 

Проучването разкрива значителна пропаст в доверието между масовото население и притежателите на висше образование и печелещи високи доходи лица – 45% от по-широкото население има вяра в институциите спрямо 60% сред най-печелившите.Текущите политически движения са захранени от липсата на доверие в системата и от икономическите и обществени страхове, включително корупция (40% от анкетираните), имиграция (28%), глобализация (27%), разяждащи социални ценности (25%) и темп на иновации (22%).Над 70% от френските и италианските граждани казват, че губят вяра в системата – най-високият процент сред анкетираните страни. При тях съществува и над средното ниво на страх и опасения около имиграцията, глобализацията и унищожаването на социалните ценности.

 

Цикълът на доверие се засилва от появата на медийна ехо стая, която засилва личните убеждения, докато в същото време не позволява обратните мнения. Респондентите предпочитат търсачките (59%) пред хората редактори (41%) и е почти 4 пъти по-вероятно да пренебрегнат информация, подкрепяща позиция, в която не вярват.„Хората сега възприемат медиите като част от елита“, казва Еделман. „Резултатът е медии, които се позовават на себе си и разчитат на колегите си. Липсата на доверие в медиите помага и за възхода на феномена фалшиви новини и на политици, говорещи директно на масите. Медиите трябва да възприемат по-местен и обществен подход“.Има доказателства и за допълнително недоверие във властта, посочва докладът. Един средностатистически човек (60%) сега е също толкова достоверен източник на информация за дадена компания, колкото и технически (60%) или академичен (60%) експерт и много повече от главен изпълнителен директор (37%) или държавен представител (29%).

 

Сред четирите институции бизнесът се възприема като единственият, който може да постигне нещо реално. 75% от анкетираните смятат, че дадена компания може както да увеличи печалбата си, така и да подобри икономическите и социални условия в общността, в която работи. Нещо повече, сред тези, които не са сигурни дали системата работи за тях, те имат най-голямото доверие именно в бизнеса (58%).Доверието в бизнеса (на ниво от 58%) като цяло е намаляло в 18 страни, а неправителствените организации (53%) отчитат спад на доверието от по 10 пункта в 21 страни.Докладът е базиран на онлайн проучване сред 33 хил. души в 28 страни, осъществено между 13 октомври и 16 ноември.

 

Edelman Trust Barometer  2017 е седемнадесетото поред годишно проучване на доверието. То е проведено от компанията за проучвания Edelman Intelligence в периода 13 октомври - 16 ноември 2016 г. под формата на 25-минутни онлайн интервюта. Извадката за онлайн проучването Edelman Trust Barometer 2017 включва 33 000 респондента, избрани на случаен принцип. В техния състав влизат по 1 150 представители на масовата публика от всяка страна, на възраст над 18 години, 500 представители на информираната публика в САЩ и Китай и 200 представители на информираната публика във всички 28 държави. Всички представители на информираната публика са на възраст от 25 – 64 години, имат завършено висше образование; доходът на домакинството им е в топ 25% за тяхната възрастова група в страната им; четат или гледат бизнес и други новини минимум няколко пъти седмично; следят новините, свързани с обществените и политическите въпроси минимум няколко пъти в седмицата.

investor.bg

 

Четете още: Европейският парламент избира новия си председател

Коментари

Новини Варна