IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Свят
10:41 | 17 януари 2017
Обновен: 09:41 | 15 февруари 2024

Европейският парламент избира новия си председател

Оспорвана е битката за мястото на Мартин Шулц

По материала работи: Слав Велев
Европейският парламент избира новия си председател

Гласуването започна преди броени минути.За председателския пост се борят 7 кандидати.

 

Изборите на нов председател на ЕП  започнаха днес в 10 ч българско време, а последният четвърти тур е насрочен за 20 ч вечерта. Гласуването е тайно, като всеки евродепутат пуска една бюлетина в прозрачна урна.

 

Първата за годината сесия на ЕП почти изцяло е посветена на избора на председател на мястото на Мартин Шулц, който напуска Брюксел след 20 г като евродепутат, 5 от тях като шеф на парламента.

 

За негови наследници се борят 7 евродепутати: трима италианци, двама белгийци, британка и румънец.

 

Те са излъчени от парламентарните групи и нито един не е номиниран като независим. Евроскептикът Перникола Педичини, който беше обявил, че ще се кандидатира от групата на Найджъл Фараж, е изтеглил кандидатурата си в последния момент. А Ги Верхостат, за когото се очакваше да се откаже, след като предизвика гнева на колегите си заради неуспешния опит за обединение на либералите от АЛДЕ с евроскептиците от "Пет звезди" на Бепе Грило, не го направи и остава в надпреварата.

 

С най-големи шансове да оглавят ЕП за следващите 2,5 г са представителите на ЕНП Антонио Таяни и на социалистите Джани Питела. Гласовете в собствените им групи обаче не им стигат да бъдат излъчени самостоятелно и се очаква, че следващият парламентарен шеф ще бъде избран на трети или четвърти тур.

 

В първия ще участват и седемте кандидати, а в последния - само първите двама. За избора е нужно абсолютно мнозинство в първи три тура от 376 гласа и обикновено - в последния, отбелязва dnes.bg. В балотажа Питела може да разчита и на гласовете на крайната левица, зелените и на либералите, а Таяни - на ЕНП, консерваторите и крайната десница.

 

 

Преди вота имената на всички 751 евродепутати ще бъдат завъртени, за да се излъчат преброители. Те няма да могат да вземат със себе си мобилните си телефони, тъй като Мартин Шулц обяви, че ЕП първи трябва да научи името на предпочетения, вместо да го узнае от социалните мрежи или от медиите.

 

Кои са кандидатите:

 

От ляво надясно: Антонио Таяни, Джани Питела, Хелга Стевенс, Ги Верхофстат, Елеонора Форенца, Джийн Ламбърт и Лорентиу Ребега. Снимка: Европейски парламент

 

Антонио Таяни (63) е избран с вътрешно гласуване от групата на ЕНП с 94%. Той е бивш еврокомисар за транспорта в първата и за индустрията от втората комисия на Барозу. В Брюксел е от 2008 г.Завършил е право в Рим. Бил е журналист в "Ил Джорнале" и в тв "РАИ". Става говорител на Силвио Берлускони, което го изстрелва в политиката. Зам-шеф на ЕНП от 2002г и на ЕП от 2014 г.

 

Джани Питела (58) е лидер на социалистите в ЕП от 2014 г. По образование е лекар, но почти не е работил по специалността си, тъй като се отдава на партийна кариера. Бил е член на младежката организация на италианската соцпартия. Заемал е различни постове, основно в регионалната власт. От 1999 г е евродепутат. 15 г е бил зам-шеф на парламентарната група на социалистите в ЕП.

 

Елеонора Форенца (40) е феминист. Номинирана е от крайната левица. В ЕП е избрана през 2014 г с листата "Ципрас-Другата Европа", която подкрепяше сегашния гръцки премиер Алексис Цирас от "Сириза" за председател на Европейската комисия.

 

Ги Верхофстат (63) е бивш министър-председател на Белгия (1999-2008). Екс-депутат в двете камари на белгийския парламент. От 2009 г е евродепутат и лидер на групата на либералите. Преговарящ за Брекзита на ЕП от 2016 г.

 

Хелга Стевенс (48) е член на групата на консерваторите от Белгия. Първата глухоняма жена евродепут. Била е сенатор в парламента на белгийската провинция Фландрия. В ЕП е от 2014 г е преди това е работила като лобист в защита на хората с увреждания.

 

Джийн Ламбърт (66) е британски евродепутат от Групата на зелените. В Европарламента е от 1999 г. Два пъти е била зам-шеф на парламентарната си група. Разчита на гласовете на онези, които искат поне една основна европейска институция да се ръководи от жена.

 

Лаурентиу Ребега е 40-годишен румънски евродепутат от групата на Марин Льо Пен. Избран като социалист, се прехвърля към евроскептиците. Зам-шеф на Европа на нациите и свободата. Бил е член на консервативната партия в Румъния. По образование е ветеринарен лекар.

 

Още по темата: Седем номинации за нов председател на Европейския парламент

Коментари

Новини Варна