IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
21:14 | 24 февруари 2017
Обновен: 11:42 | 3 май 2024

Колко са всички самолети в целия свят?

И колко самолета има във въздуха във всеки един момент?

По материала работи: Борис Проданов
Колко са всички самолети в целия свят?

Човечеството пътува по въздуха от близо 100 години. Знаете ли обаче какъв е общият брой на самолетите в света?
 

Въпреки данните за регистрация и производство, проследяването на всеки един самолет в света не е лесна задача, пише The Daily Telegraph. Според анализаторската компания Ascend общият брой на самолетите, които в момента са на служба, е около 23 600. Тази цифра включва пътническите и товарните машини. Още около 2500 самолета са на склад.
 

Според други данни на авиационния сайт airliners.net, който включва всички пътнически и военни самолети, но не и леките машини, в света има около 39 000 самолета, а в хода на историята в небето са летели 150 000 самолета.
 

Кой има най-много самолети?

По данни от юни миналата година явният лидер е American Airlines с флотилия от 1789 самолета. В топ 5 попадат само американски авиопревозвачи, а Ryanair е на десето място с 363 самолета.

 

Kолко самолета има във въздуха във всеки един момент?

Според данните на FlightRadar24, който следи самолетите в света, броят им варира според времето от деня и годината. „Ако говорим за пик на трафика през цялата година, това е петък следобед между 14 и 16 ч. през юли или август. Тогава във въздуха има малко над 16 000 самолета.

 

В същия период през януари или февруари във въздуха има около 13 000 самолета“, казва Иън Петченик от компанията.

expert.bg

 

Четете още: Американският Boeing строи първа фабрика в Европа

 

Коментари

Новини Варна