IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
13:54 | 27 юни 2017
Обновен: 00:16 | 16 април 2024

ЕК налага на Google рекордна глоба от 2,42 млрд. евро

Aнтимонополният регулатор настоява корпорацията да внесе промени в условията за правене на бизнес

По материала работи: Юлиян Атанасов
ЕК налага на Google рекордна глоба от 2,42 млрд. евро

Европейският съюз наложи на американския технологичен концерн Google рекордната глоба от 2,42 млрд. евро, предаде пресслужбата на Европейската комисия. Интернет концернът е злоупотребявал с пазарната си мощ, смятат властите в Брюксел.Става дума по-конкретно за услугите, свързани с търсене в интернет (т. нар. „търсачка“). Вчера WSJ съобщи за вероятна глоба от 1 млрд. евро. Санкцията ще бъде наложена на холдинга Alphabet, в който влиза Google.

 

Google е злоупотребила с господстващото си положение на пазара на общото търсене в интернет с друг продукт на Google - оригиналната услуга, наречена Froogle, която бе преименувана през 2008 г. в  Google Product Search, а през 2013 г. - в Google Shopping, с който си е създала неправомерно предимство на пазара на търсене на услуги за сравняване на цените. Основните претенции на ЕК са по отношение на твърдението, че Google манипулира търсенето по отделни стоки и услуги, при това така, че търговските партньори и клиенти на Google да излизат на първите позиции в резултатите от търсенето. Отбелязва се също така, че Google подпомага увеличението на трафика на информационните онлайн ресурси на партньорите или клиентите на компаниите, повишавайки упоменаването за тях в резултатите от търсенето.

 

Освен това антимонополният регулатор  настоява корпорацията да внесе промени в условията за правене на бизнес.ЕК води разследването срещу Google от седем години. През юли миналата година EK потвърди заключението си, че технологичният гигант „се е възползвал от господстващата си позиция, като системно е стимулирал сравнимите си услуги за пазаруване да излизат по-напред в резултатите при търсенето“. Google и компанията майка Alphabet получиха 10 седмици да отговорят на твърденията.

 

Ройтерс съобщи през април, че Google се е опитал да уреди спора с ЕС на три пъти през последните шест години, но страните не са успели да достигнат до компромис. Налаганите от ЕК глоби се ориентират спрямо глобалните приходи и при дъщерната на Alphabet компания на теория можеха да достигнат до 9 млрд. долара. Предварителните резултати на другите две разследвания също водят до глоби. Те касаят мобилната операционна система Android и рекламното поделение AdSense.

investor.bg

Четете още: CNN уволни трима заради материал за връзки на Тръмп с Русия

Коментари

Новини Варна