IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
10:54 | 21 юли 2017
Обновен: 13:04 | 15 април 2024

САЩ и Европол разбиха два от най-големите сайтове за наркотрафик

В операцията са участвали партньори от 6 страни

По материала работи: Слав Велев
САЩ и Европол разбиха два от най-големите сайтове за наркотрафик

Властите на САЩ и Европа разбиха два от най-големите сайтове за наркотрафик в "даркнета", съобщи министърът на правосъдието Джеф Сешънс, цитиран от ДПА, БТА и Дарик.

 
Съединените щати в сътрудничество с партньори от шест страни и Европол, са закрили сайта АлфаБей, най-големия незаконен пазар за наркотици, оръжия и друга контрабанда с продажби за около 1 млрд. долара.

 

В проведена по същото време операция в Холандия е закрит друг голям незаконен сайт, Ханса Маркет. В Германия са арестувани двама негови администратори, както и един от основните купувачи в сайта и е конфискувана равностойността на около 2 млн. евро онлайн валута биткойн.

 
Администраторът на сайта АлфаБей, канадският гражданин Александър Кейзъс, е арестуван в Тайланд и са му повдигнати обвинения от САЩ в наркотрафик, пране на пари и други престъпления, съобщи министерството на правосъдието.
 

Властите на САЩ са започнали законова процедура за конфискуване на авоарите му.


Глобалната операция е била насочена срещу множество сървъри в различни страни, образували незаконен онлайн наркотрафик за стотици милиони долари, съобщи и.д. директор на ФБР Андрю Маккейб.
 

САЩ са работили съвместно с Европол и властите на Тайланд, Холандия, Литва, Канада, Великобритания и Франция.

 
В момента на закриването му АлфаБей е имал около 250 000 оферти за наркотици и над 100 000 оферти за откраднати документи за самоличност, подправени стоки, оръжия и друга контрабанда.

Коментари

Новини Варна