IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
16:39 | 21 юли 2017
Обновен: 06:50 | 11 април 2024

САЩ забраниха на свои граждани да пътуват в Северна Корея

Решението идва няколко седмици след смъртта на американският студент Ото Уормбиър, който изпадна в кома в затвор

По материала работи: Слав Велев
САЩ забраниха на свои граждани да пътуват в Северна Корея

Администрацията на президента Доналд Тръмп ще забрани на американски граждани да посещават Северна Корея, съобщиха американски официални представители, цитирани от Асошиейтед прес, БТА и Дарик.
 

Решението идва няколко седмици след смъртта на американският студент Ото Уормбиър, който бе осъден и хвърлен в затвора в Северна Корея, където изпадна в кома. Властите в комунистическата държава тогава побързаха да го освободят и да го върнат в САЩ, но той почина няколко дни след завръщането си в родината, без да се свести.
 

Цитираните служители казаха, че държавният секретар Рекс Тилърсън е решен да наложи "географска забрана за пътуване" за Северна Корея, съгласно която използването на американски паспорти за влизане в тази страна ще стане незаконно.
 

Те добавиха, че ограничението ще влезе в сила 30 дни след като съобщението за забраната бъде публикувано във Федералния регистър. Не е ясно обаче кога ще стане това. В публикувания днес номер на изданието такова съобщение не се съдържа.
 

Две туроператорски фирми, които организират групови посещения в Северна Корея, съобщиха, че вече са били уведомени за решението.

 

Според законите на САЩ държавният секретар има пълномощия да обявява ограничения на валидността на американските паспорти за страни, с които САЩ са във война, когато са в ход въоръжени враждебни действия, или когато има неминуема заплаха за здравето и физическата безопасност на пътуващи там американци.
 

"Географски ограничения за пътуване" се прилагат рядко, но са били използвани от различни американски администрации в миналото, когато някоя страна е била обявявана за небезопасна, припомня АП.
 

САЩ, Южна Корея и други страни често обвиняват Пхенян, че задържа чужди граждани, за да изтръгва дипломатически отстъпки. Най-малко трима американски граждани в момента се намират под арест в Северна Корея.

Коментари

Новини Варна