IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
19:57 | 25 септември 2017
Обновен: 10:18 | 1 май 2024

Ирак и Турция започнаха маневри по границата след референдума в Кюрдистан

По материала работи: Деян Михайлов
Ирак и Турция започнаха маневри по границата след референдума в Кюрдистан

Над три четвърти от избирателите са упражнили право на глас в референдума за независимост на Иракски Кюрдистан, който приключи в 19 ч. местно (и българско) време, предадоха местни издания. Кюрдите в контролирания от местното правителство регион (включващ територии под управлението на бойците пешмерга) гласуваха дали да се отделят от Ирак под заплаха от санкции от Багдад, Анкара и Техеран.

Иракската армия междувременно обяви, че е започнала "големи маневри" съвместно с турските военни по общата граница, без да даде подробности.

Резултатът от референдума няма да е незабавно задължителен, но ще е важен, защото президентът Масуд Барзани смята да го използва, за да засили позициите си в преговорите за независимост с централното иракско правителство. Някои анализатори възприемат допитването като възможност за Барзани да получи мандат за този диалог директно от гласоподавателите. Очаква се лагерът на "да" да спечели с внушително мнозинство, макар броенето тепърва да започва и в някои части на Кюрдистан идеята за независимост да не се приема единодушно.


dnevnik.bg

Коментари

Новини Варна