IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
15:33 | 21 октомври 2017
Обновен: 20:40 | 23 април 2024

Маслото изчезва от френските магазини

Продуктът поскъпна с 60% за една година

По материала работи: Ставри Таргов
Маслото изчезва от френските магазини

Най-големите потребители на масло в света, французите, се сблъскват с недостиг на този продукт поради връщането на интереса към животинските мазнини, дълго смятани за вредни, предаде Франс прес.
"В резултат на недостиг на френско мляко доставчиците не са в състояние да изпълняват поръчките ни за масло", гласи надпис в един от френските супермаркети.

Това е много неприятно за французите, които са шампиони по потребление на масло с 8,2 кг годишно на човек. След тях се нареждат датчаните (6,4 кг годишно) и Германците (6,1 кг), по данни на Международната млечна федерация (IDF), цитирани от БТА.

 

В основата на този недостиг е засиленото търсене, както в развитите, така и в развиващите се страни, на продукта, отхвърлян в продължение на 30 години от специалистите по храненето, но и в резултат на големия апетит към кроасаните и други лакомства с масло, най-вече в Китай.

 

Едновременно с бума в търсенето намалява производството на най-големия износител на мляко в света - Нова Зеландия, както и на Европа, където отмяната на млечните квоти преди две години предизвика свръхпроизводство и спад на цените, принуждавайки животновъдите да намалят млеконадоя.

 

В резултат на това цените хвръкнаха - от 2500 евро за тон през април 2016 година маслото поскъпна до 7000 евро миналото лято.
Увеличението е с 60% за една година, като през август килограм масло е достигнал 6,7 евро, според официални данни, цитирани от Асошиейтед прес.

Investor.bg

Коментари

Новини Варна