Израел се опасява от война: Отговорът ни ще е много твърд!
Страната с тревога следи конфликта между Саудитска Арабия и Иран
Публикувана: 14 Nov 2017 | 21:15

В Израел с тревога следят конфликта между Саудитска Арабия и Иран. През последните дни в ръководството на страната внимателно обмислят различни варианти за развитие на събитията, включително опитите на някои страни да вкарат еврейската държава в нова война в региона, пише вгений Сова, Би Би Си, руска редакция."В Близкия изток има хора, които продължават да се забавляват с опити за нападения срещу Израел. Искам специално да предупредя, че нашият отговор ще е много твърд, и не съветваме никого да проверява силата ни", заяви в неделя, откривайки седмичното заседание на израелското правителство, премиерът Бенямин Нетаняху.

 

Повод за война

 

Думите на Нетаняху бяха насочени преди всичко към ръководството на палестинската организация "Ислямски джихад" (призната за терористична в Израел, САЩ и много други страни), 12 от чиито бойци бяха убити на 30 октомври при военна операция за унищожаване на подземен тунел на границата с Ивицата Газа.За пръв път от края на бойните действия в сектора през 2014 г. Израел нанесе превантивен удар по подземно съоръжение на палестински бойци. Военни казаха, че тунелът е водел към израелска територия и е можело да бъде използван за терористични атаки срещу жители на селища, съседни на Газа.

 

Телата на петима бойци са в ръцете на Израел, който на този етап отказва да ги върне в Газа и иска в замяна да му бъдат върнати останките на двама израелски военнослужещи, Адар Голдин и Орон Шаул, загинали при бойни действия в ивицата през лятото на 2014 година.От "Ислямски джихад" обещаха да отмъстят за гибелта на своите активисти, но минаха две седмици, а реакция няма.Това даде повод на много военни експерти в Израел да кажат, че явно има връзка между поведението на палестинските организации в Ивицата Газа и последното изостряне на отношенията в арабския свят, предизвикано от кризата между Саудитска Арабия и ръководството на шиитската организация "Хизбула", открито подкрепяна от Иран.

 

"Всяка диверсия на палестински терористи срещу Израел незабавно ще предизвика наша ответна реакция и много лесно може да доведе до нова война в Газа", заяви генерал-майорът от запаса Дани Ротшилд. "Днес в Близкия изток има достатъчно играчи, които явно искат да видят как една голяма война започва именно от нашата страна. Това би им помогнало да решат вътрешните си проблеми".В интервю за армейското радио "Галей ЦАХАЛ" генерал Ротшилд отбеляза, че Израел не бива да крие позицията си в конфликта между Саудитска Арабия и шиитската ос, в която влизат Иран и "Хизбула", още повече че интересите на Саудитска Арабия до голяма степен съвпадат с интересите на еврейската държава.

 

И двете страни смятат Иран за главен дестабилизиращ фактор в Близкия изток и въпреки че нямат дипломатически отношения, де факто са от едната страна на барикадата.

 

dnes.bg

 

 

Четете още: Испания ще произвежда ягоди целогодишно

 

Коментари ( 0 )