IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Свят
15:44 | 21 януари 2018
Обновен: 15:51 | 24 март 2024

Влиятелен кардинал се разграничи от папата по темата за педофилията

Скандалът в католическата църква продължава да расте

По материала работи: Слав Велев
Влиятелен кардинал се разграничи от папата по темата за педофилията

Влиятелен американски кардинал, начело на ватиканската комисия за превенция на педофилията в църквата, се дистанцира днес от думите на папа Франциск за чилийски епископ, заподозрян, че прикривал свещеник педофил, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от dnes.bg.
 

Кардинал Шон О'Мали от Бостън, който е близък съветник на папата, каза, че е разбираемо, че думите на папата са предизвикали голяма болка у жертвите на педофилия от страна на чилийски свещеници.
 

По време на визитата си в Чили папата подкрепи монсеньор Хуан Барос, обвиняван, че е прикривал дългогодишните педофилски прояви на стар свещеник, признат за виновен през 2011 г. от ватикански съд и извършил деянията си над момчета през 80-те и 90-те години, пише БТА.

 

"В деня, в който ми представите доказателства срещу епископ Барос, ще говоря за това. Няма никакво доказателство срещу него. Всичко е клевета. Ясно ли е?, каза папата в четвъртък в отговор на въпроси на чилийски журналисти в северния чилийски град Икике.
 

Според бостънския кардинал О'Мали думите на папата изпращат посланието: "Ако не можете да докажете вашите обвинения, тогава никой няма да ви повярва" и това послание изоставя онези, които са пострадали от сексуални посегателства, накърнили тяхното човешко достойнство. Кардиналът обаче допълва, че папата признава напълно пропуските на църквата и на клира по въпроса за педофилските престъпления в нея.

 

Разграничаването на кардинала от Бостън от думите на папата илюстрира разделението в църквата по въпроса с педофилията в нея.

 

 

Коментари

Новини Варна