IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
10:25 | 7 февруари 2018
Обновен: 11:17 | 17 април 2024

Гърция доволна, че летището в Скопие вече няма да носи името на Александър Македонски

Ще бъде сменено и наименованието на магистралата до границата между двете страни

По материала работи: Слав Велев
Гърция доволна, че летището в Скопие вече няма да носи името на Александър Македонски

Гръцкото министерство на външните работи официално подкрепи решението на македонското правителство да промени имената на летището в Скопие и на магистралата от столицата до гръцката граница.

 

"Надяваме се това да означава ново начало в отношенията между двете страни и двата народа. Поздравяваме днешното решение на македонското правителство да смени имената на летището в Скопие в "Международно летище Скопие", както и магистралата от столицата до границата с Гърция в "Магистрала на приятелството". Днешното решение е положителна крачка и обрат за всичко, което бе направено през последното десетилетие и което усложни отношенията между двете държави. Това е значимо развитие за справяне с иридентизма", пише в официалното съобщение на гръцкото министерство на външните работи.

 

Съобщението бе разпространено само няколко часа след съвместна пресконференция на македонския премиер Зоран Заев със Самуел Жбогар, шеф на делегация на ЕС в Скопие.

 

Магистралата, свързваща Македония с Гърция, ще се казва вече "Приятелство", а летището, което досега се наричаше „Александър Македонски“ става „Международно летище Скопие“, съобщи Заев. Според него "тази стъпка на македонското правителство подчертава готовността на Македония за изграждане на добросъседски и приятелски отношения с Гърция".

 

"Искам нашите граждани и тези на Гърция да знаят подробностите, но най-вече искам истински да успеем в преговорния процес и поради тази причина в тези моменти е необходима известна доза на внимателност. Да дадем шанс на успеха, но в същото време ще кажа следното: Ние сме готови да приемем географско определение и тук ще спра, защото този въпрос е съществен и трябва да дадем шанс чрез преговори да намерим решение", каза още Заев по повод последните преговори между двете страни относно спора за името.

 

dariknews.bg

 

Четете още:   

Коментари

Новини Варна