IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
11:06 | 8 февруари 2018
Обновен: 21:26 | 25 април 2024

Военен парад в Пхенян ден преди Олимпиадата

Поводът е 70-годишнината на Корейската народна армия

По материала работи: Слав Велев
Военен парад в Пхенян ден преди Олимпиадата

В столицата на Северна Корея се състоя военен парад, посветен на 70-годишнината от създаването на Корейската народна армия, съобщиха осведомителните агенции, цитирайки източници от южнокорейското правителство и медии, предаде БТА.

 

Севернокорейската телевизия не излъчваше събитието на живо. На него не бяха поканени и чужди журналисти, но в Тwitter се появиха видеа, на които се виждат десетки камиони с войници, махащи към ликуващото множество, и друга военна техника.

 

Парадът бе организиран в навечерието на официалната церемония за откриване на Зимните олимпийски игри в южнокорейския град ПьонгЧанг. Миналия месец Северна Корея обяви, че тази година ще отбележи годишнината от създаването на армията си на 8 февруари вместо на 25 април, когато по принцип се чества.

 

В репетициите за събитието са участвали повече от 10 000 войници и граждани, носещи цветя и скандиращи лозунги, съобщи Асошиейтед прес, цитирайки южнокорейски правителствен служител.

 

Според някои анализатори организирането на военен парад в Северна Корея точно преди голямото спортно събитие в южната й съседка може да влоши атмосферата на помирение между двете корейски държави, създала се след решението за участие на севернокорейски спортисти в игрите.

 

На откриването на Олимпиадата ще има високопоставени представители и на Сеул, и на Пхенян. Там ще бъде и американският вицепрезидент Майк Пенс, но Северна Корея изключи възможността за среща с американските представители.

 

Dnes.bg

 

Четете още:   

 

 

Коментари

Новини Варна