Гутериш разговаря за кратко в Пьончан с председателя на севернокорейския парламент
Кратката среща е била по време на вечеря, организирана по повод откриването на Зимните олимпийски игри
Публикувана: 9 Feb 2018 | 21:09

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова днес всички страни в севернокорейския конфликт да водят диалог. Гутериш каза това на кратка среща в Пьончан с Ким Йон-нам,  председателя на Върховното национално събрание на КНДР, предадоха световните агенции.
   

Заместник-говорителят на Гутериш, Фархан Азиз Хак, заяви, че Гутериш е повторил пред Ким Йон-нам своите очаквания и надежди, че всички страни в конфликта трябва да водят диалог, за да постигнат  превръщането на Корейския полуостров в зона, свободна от ядрени оръжия.
   

Кратката среща е била по време на вечеря, организирана по повод откриването на Зимните олимпийски игри. Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс не присъства на нея. На вечерята бе предвидено той да седи на една маса с южнокорейския президент Мун Дже-ин и с Ким Йон-нам, който ръководи севернокорейската делегация, дошла за откриването на игрите.
   

В края на миналата година ООН изпрати в Северна Корея своя заместник генерален секретар по политическите въпроси, американеца Джефри Фелтман, за да допринесе за намаляване на напрежението между Пхенян и международната общност, която смята ядрената и ракетната програма на Северна Корея за заплаха за останалата част на света.

БТА

Коментари ( 0 )