IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
21:09 | 9 февруари 2018
Обновен: 07:44 | 25 април 2024

Гутериш разговаря за кратко в Пьончан с председателя на севернокорейския парламент

Кратката среща е била по време на вечеря, организирана по повод откриването на Зимните олимпийски игри

По материала работи: Борис Проданов
Гутериш разговаря за кратко в Пьончан с председателя на севернокорейския парламент

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова днес всички страни в севернокорейския конфликт да водят диалог. Гутериш каза това на кратка среща в Пьончан с Ким Йон-нам,  председателя на Върховното национално събрание на КНДР, предадоха световните агенции.
   

Заместник-говорителят на Гутериш, Фархан Азиз Хак, заяви, че Гутериш е повторил пред Ким Йон-нам своите очаквания и надежди, че всички страни в конфликта трябва да водят диалог, за да постигнат  превръщането на Корейския полуостров в зона, свободна от ядрени оръжия.
   

Кратката среща е била по време на вечеря, организирана по повод откриването на Зимните олимпийски игри. Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс не присъства на нея. На вечерята бе предвидено той да седи на една маса с южнокорейския президент Мун Дже-ин и с Ким Йон-нам, който ръководи севернокорейската делегация, дошла за откриването на игрите.
   

В края на миналата година ООН изпрати в Северна Корея своя заместник генерален секретар по политическите въпроси, американеца Джефри Фелтман, за да допринесе за намаляване на напрежението между Пхенян и международната общност, която смята ядрената и ракетната програма на Северна Корея за заплаха за останалата част на света.

БТА

Коментари

Новини Варна