IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
12:20 | 21 февруари 2018
Обновен: 05:20 | 21 април 2024

Германски депутати: „Северен поток“ 2 разделя Европа

Да преценим какво ще ни коства проектът, призоваха депутати от парламентарно представени партии в позиция във FAZ

По материала работи: Слав Велев
Германски депутати: „Северен поток“ 2 разделя Европа

Солидарността тласка напред Европейския съюз, пише в съвместна позиция на германски депутати от Христиандемоктическия съюз, Христиансоциалния съюз, партията на Зелените и Свободните демократи, публикувана във Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Подпис под нея е сложил и европейският депутат Манфред Вебер. Парламентаристите посочват, че когато Германия изисква от Полша, Унгария и Чехия да дадат своя дял по отношение на бежанците, в страните може да има известно огорчение. Солидарността обаче е заложена и в енергийната политика и това се вижда особено силно по отношение на проекта за разширението на „Северен поток“.Политиците отбелязват, че плановете за изграждане на двете тръби по дъното на Балтийско море разделя политически ЕС и поставя под въпрос солидарността с Полша, Балтийските страни, Словакия и Украйна. Проектът може да изостри отношенията на Германия с Дания и Швеция, които все още обмислят позицията си за него.„Европейската енергийна политика и солидарността с нашите съседи говори против „Северен поток“ 2, казват депутатите и посочват, че проектът навлиза в решителна фаза и германските политици трябва да решат какво им струва той и какво ще коства в отношенията със съседните страни.

 

Отношенията с Русия не трябва да означават, че двете страни се договарят за нещо зад гърба на европейските партньори. „Така ЕС ще бъде разделен, а доверието – загубено“, посочват още в позицията си депутатите, цитирани от n-tv.„Северен поток“ 2 среща силната съпротива на страните от Централна и Източна Европа с мотива, че той само ще повиши зависимостта на ЕС от руския природен газ. В Германия обаче смятат, че проектът ще е от полза за икономиката, затова и преди седмици издадоха разрешително за строеж в изключителната икономическа зона на страната в Балтийско море.Основни европейски институции, сред които и Европейският парламент и Европейската комисия, също са против реализацията на проекта. Брюксел предложи да води преговори с Русия от името на общността за „Северен поток“ 2, но така и не получи мандат от държавите.

investor.bg

 

Четете още: Затвор за испански рапър, възхвалявал тероризма

 

Коментари

Новини Варна