IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
08:48 | 28 февруари 2018
Обновен: 10:41 | 15 април 2024

Норвегия забранява полуавтоматичните оръжия

Това ще стане 10 г. след масовото убийство, извършено от Брайвик

По материала работи: Пламен Янков
Норвегия забранява полуавтоматичните оръжия

Норвегия ще забрани полуавтоматичните оръжия от 2021 г., когато ще се навършат десет години от масовото убийство на остров Ютьоя, където десният екстремист Андерш Брайвик застреля 69 души, предаде Франс прес, цитирана от БТА и dnes.bg.

 

Извличайки поуки от кръвопролитната драма от 2011 г., дясното правителство на малцинство внесе миналата година проектозакон за забрана на този тип оръжия.

 

"Днес се разбра, че предложението на правителството се подкрепя от мнозинството депутати. Следователно полуавтоматичните оръжия ще бъдат забранени в Норвегия", заяви консервативният депутат Петер Фрьолих.

 

Забраната ще влезе в сила през 2021 година. Тя идва в момент, когато и в САЩ се възобновиха дебатите за забрана на този вид оръжия след стрелба в гимназия във Флорида на 14 февруари, в която бяха убити 17 ученици и преподаватели, отбелязва АФП.

 

Дегизиран като полицай, Брайвик в продължение на около час и четвърт стреля по участници в летен лагер на младежка политическа организация с пистолет Глок и полуавтоматична пушка Рюгер Мини-14, избивайки 69 души, повечето от тях тийнейджъри. Преди това той уби други осем души в бомбен атентат срещу сградата на правителството в Осло.

 

Анкетна комисия по тези нападения препоръча още през 2012 г. да се забранят полуавтоматичните оръжия в страната.

 

В новия закон за забрана на тези оръжия в Норвегия се правят някои изключения, например за професионални стрелци.

 

"Отне известно време, защото в Норвегия има много ловци, които притежават полуавтоматични оръжия", посочи Фрьолих.

Коментари

Новини Варна