IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
17:14 | 19 март 2018
Обновен: 06:09 | 21 април 2024

Фермери доброволно се отказват от употребата на глифозат

Мярката в швейцарския кантон Берн цели да запази природата

По материала работи: Юлиян Атанасов
Фермери доброволно се отказват от употребата на глифозат

Фермери в швейцарския кантон Берн се отказаха доброволно от употребата на хербицида глифозат върху 18 000 ха. Мярката е част от пилотен проект, по който работят дирекцията за развитие на земеделието в Берн, местният съюз на фермерите и националният съюз на фермерите. Целта на инициативата е да се повиши ефикасността от употребата на препарати за растителна защита и да се намали риска от попадането им във водните басейни.

 

Една от мерките по проекта е осигуряването на по-широки тревни площи на близо 245 км пътища, с цел препаратите за растителна защита да не достигат масово хората и да не попадат в магистралните и уличните шахти. През настоящата година по проекта е предвидено фермерите да получат специализирана автоматизирана техника, която да съдейства за намаляване на употребата на препарати за растителна защита. Към момента в инициативата участват 3 178 ферми, което е половината от всички в кантона Берн. В 178 от фермите се произвеждат биологични храни. Целта на проекта е до 2022 г. да обхване площ от 21 700 ха. Финансирането на стойност 62,7 млн. швейцарски франка (53,5 евро) се поема на 80% от фермерските съюзи и на 17% от администрацията на кантона.

http://agrozona.bg

Четете още: Руската ЦИК анулира резултатите в 5 района

Коментари

Новини Варна