IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
09:07 | 24 март 2018
Обновен: 00:53 | 16 март 2024

Британските разследващи влязоха в офисите на "Кембридж Аналитика"

Ръководителят на комисариата Елизабет Денъм е поискала разрешението, след като информатор разкри, че компанията е събирала лични данни на 50 милиона потребители на Фейсбук

По материала работи: Слав Велев
Британските разследващи влязоха в офисите на "Кембридж Аналитика"

Представители на британския регулаторен орган за защита на личните данни влязоха в лондонските офиси на компанията "Кембридж Аналитика", озовала се в епицентъра на скандала за неправомерно събиране на данни от Фейсбук за оказване на въздействие върху американските избиратели, предаде Ройтерс, като се позова на очевидец.

 

Около 20 служители на регулаторния орган - Комисариат за информацията - облечени с черни якета с инициалите на комисариата на тях, влезли в офисите на компанията в центъра на Лондон, малко след като британският върховен съд издаде разрешение за претърсване.

 

Служителите на комисариата, които били въведени от охраната, били видени да проверяват документи в офисите, които се намират на втория етаж на сграда на оживената лондонска улица "Ню Оксфорд", заяви очевидецът.

 

Ръководителят на комисариата Елизабет Денъм е поискала разрешението, след като информатор разкри, че компанията е събирала лични данни на 50 милиона потребители на Фейсбук в подкрепа на президентската кампания на Доналд Тръмп през 2016 г.

 

 

Британските власти разследват дали Фейсбук, най-голямата социална мрежа в света, е направила достатъчно, за да защити данните.

 

Вчера американски конгресмени поискаха изпълнителният директор на Фейсбук Марк Зукърбърг да отиде в Конгреса, за да обясни как данните са попаднали в "Кембридж Аналитика", и с това допринесоха за още по-голямо засилване на натиска върху компанията Фейсбук, която е подложена на кръстосан огън от инвеститори и рекламодатели.

 

Британски депутати също поискаха да чуят обяснение от Фейсбук.

 

Отделно, също вчера, британският вестник "Гардиън" написа, че бивш политическа консултант на "Кембридж Аналитика" е обвинил ръководството й, че е подвело британската общественост за нейната работа преди референдума за членството в ЕС за организация, агитирала за Брекзит.

 

Британи Кайзър, бивш директор в компанията от 2014 до началото на тази година, заяви пред вестника, че "Кембридж Аналитика" е извършвала обработка на данни и аналитична дейност за организацията "Да напуснем ЕС" (на английски Leave.EU), при положение, че публично била отрекла.

 

Арън Банкс, един от големите спонсори на "Да напуснем ЕС", каза пред изданието, че организацията не е получавала никакви данни, нито в нейна полза е била извършвана някаква дейност от "Кембридж Аналитика". Партията за независимост на Обединеното кралство, която също агитираше за излизане от ЕС, обаче била предоставила на компанията някои от данните си, които тя след това анализирала.

 

"Но те (данните) не са били използвани в кампанията за Брекзит. "Кембридж Аналитика" се опитаха да ме накарат да платя за тази дейност, но аз отказах. Тя нямаше нищо общо с нас", заяви Банкс.

 

В четвъртък опитите на комисариата да разследва "Кембридж Аналитика" се натъкнаха на пречка, след като съдът отложи с 24 часа решението за издаване на разрешение за претърсване на офисите на британската консултантска компания.

 

В сряда Зукърбърг заяви, че компанията му е допуснала грешки при боравенето с данните и обеща по-строги мерки за ограничаване на достъпа до тях.

 

Американската социална мрежа Тъмблър (Tumblr) блокира 84 потребителски профила, за които заяви, че са свързани с Русия и "кампанията за повлияване на американските избори през 2016 г.", предаде ТАСС.

 

Тъмблър заяви, че възнамерява да предупреди всички, които са отговаряли на публикации на профилите или по някакъв начин са били свързани с тях, както и да им изпрати по електронната поща списък с блокираните профили. 

 

dariknews.bg

 

Четете още: 

Коментари

Новини Варна