IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
21:50 | 24 март 2018
Обновен: 06:24 | 21 април 2024

Сърбия е получила ултиматум да признае Косово

Ядранка Йоксимович разясни ситуацията около последните срещи на сръбския държавен глава в Ню Йорк и Брюксел

По материала работи: Борис Проданов
Сърбия е получила ултиматум да признае Косово

Сърбия е получила ултиматум – „да признае Косово срещу основаване на Общност на сръбските общини“ в Северно Косово, пише белградското издание InSerbia, цитирано от агенция "Фокус". Според публикации в местните медии, сръбският президент Александър Вучич е „получил тази оферта“ от дипломати в Берлин, Париж, Лондон и Вашингтон, като това е било „потвърдено пред него“ през последните дни и по време на срещите му в Ню Йорк, където беше на посещение.

 

Сръбският министър по въпросите на европейската интеграция Ядранка Йоксимович разясни ситуацията около последните срещи на сръбския държавен глава в Ню Йорк и Брюксел. „По-важното е, че президентът на Сърбия Александър Вучич демонстрира отговорна политика, държавничество и решимост на всички места и форуми и с всеки, който е замесен в процеса. Той представи сръбската позиция, което е много важно и въпреки че не бе посрещнат с разбиране и гъвкавост, това не означава, че Сърбия няма легитимни аргументи и че гласът на Сърбия не се чува“. „Тези, които признаха независимостта на Косово, прокарват своята политика, за да не се разпадне проектът им и това е realpolitik (от немски – политика, основана на практически, а не идеологически или други съображения – бел. ред.)", каза още Йоксимович. "Но пет страни (членки на ЕС - бел. ред.) не са го признали и голяма част от останалия свят. Ние прокарваме нашата политика и следваме интереса си и Брюкселския договор (постигнат в хода на диалога Белград – Прищина - бел. ред.) е правнообвързващ – едната страна е изпълнила всичките си задължения, а гарант на споразумението е Европейския съюз.

 

В Брюксел трябва да си зададат въпроса дали в Прищина има политическа воля за прилагането му“, заяви Йоксимович. Милован Дречун, председател на Комитета за Косово и Метохия на сръбския парламент, също говори пред медиите по въпроса и бе категоричен, че Западът „не иска да отваря въпроса за определяне на статута на Косово, защото за тях този процес е завършен“.


„Изглежда, че Прищина прави всичко в съгласие със Запада. Натискът срещу Сърбия се интензифицира и косовския проблем се използва в геополитическото противопоставяне между САЩ и Русия“, заяви Дречун. Попитан „какво ще стане ако Сърбия не приеме ултиматума на Запада“, той не отхвърли вероятността от „изолиране“ на страната.

Actualno.com

Коментари

Новини Варна