IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
09:39 | 27 април 2018
Обновен: 07:45 | 21 април 2024

Сестрата на Ким: Да се ускори обединението на Корея!

Думите й посрещнати с одобрителен смях на преговорите

По материала работи: Борис Проданов
Сестрата на Ким: Да се ускори обединението на Корея!

Сестрата на севернокорейския ръководител Ким Чен Ун - Ким Йо Чен, включена в делегацията на КНДР за днешната среща на върха, предложи по време на течащите преговори между двамата лидери да се ускори обединението на двете Кореи. Това съобщи на брифинг Юн Йон Чан, прессекретарят на южнокорейския президент, предаде ТАСС.

 

"Ким Йо Чен каза, че трябва да се ускори обединението на Корея", посочи говорителят и допълни, че тази ремарка била посрещната с одобрителен смях от всички присъстващи на преговорната маса.

 

Президентът на Южна Корея Мун Дже Ин предложи на севернокорейския си колега да бъдат свързани железниците на двете страни, посочи още Юн Йон Чан.

 

"Президентът Мун отбеляза, че това би осигурило съществен принос към икономическото сътрудничество между двете страни", каза той.

 

Проектът за междукорейска жп линия е обсъждан от ръководствата на двете държави и по-рано, но все още не е осъществен. Той предвижда в бъдеще и свързване на корейските железници с руската Транссибирска жп магистрала, което ще даде възможност товари от Корейския полуостров да се доставят в Европа много по-бързо, пояснява ТАСС.

 

Предложението на Ким Чен Ун президентът на Юга Мун Дже Ин да прекрачи демаркационната линия и да стъпи на севернокорейска земя бе направено спонтанно, информира говорителят на южнокорейския лидер.

 

"Щом Ким Чен Ун мина откъм южнокорейската страна на границата, президентът Мун запита риторично кога ще може и той да стъпи в Северна Корея. Ким Чен Ун отговори мигновено: "Може би ей сега" и хвана президента за ръка с покана да го последва отвъд демаркационната линия", посочи той.

 

Южнокорейският президент го стори без колебание, след което двамата държавни лидери известно време позираха пред камерите, стоейки вече в севернокорейската част на зоната.

 

Лидерът на КНДР призна на границата пред южнокорейския си колега, че е впечатлен от срещата с него на "подобно историческо място".

 

"Много се радвам на тази среща, не можах да сдържа своя ентусиазъм. Много съм впечатлен, че се срещнахме на подобно историческо място и че президентът Мун пристигна тук, за да ме посрещне лично на демаркационната линия", цитира негови думи телевизия Ен Ейч Кей.

 

Мун Дже Ин заяви на свой ред, че "това е много смела стъпка" от страна на севернокорейския лидер, "ознаменувал с появата си този исторически момент", добавя ТАСС.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна