IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
08:56 | 17 май 2018
Обновен: 20:03 | 16 март 2024

ЕС с единен отговор на капризното поведение на Тръмп

28-те имат съгласие по Иран и по международната търговия

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: Reuters

Лидерите на страните от ЕС, които се събраха на работна вечеря в София снощи, са единни в колективния си отговор на "капризното поведение" на президента на САЩ Доналд Тръмп по темите на иранското ядрено споразумение и международната търговия, предаде Франс прес, цитирана от БТА и dnes.bg.

 

Продължилата над три часа работна вечеря не завърши с официални решения. 28-те обаче се съгласиха, че "ЕС ще продължи да се бори за основана на правила международна система въпреки неотдавнашните решения за климата, митата и Иран", каза европейски източник.

 

"Днес сме свидетели на ново явление - капризното поведение на американската администрация. Като се видят последните решения на президента Тръмп, човек даже е склонен да си каже, че с такива приятели няма нужда от врагове", каза преди началото на вечерята председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

 

Основна тема на обсъждане на тази вечеря бяха силните смущения в трансатлантическите отношения. 28-те се постараха да покажат твърдо единство пред американските предизвикателства, по-специално изтеглянето на САЩ от иранското ядрено споразумение и санкциите срещу работещи в Иран фирми от ЕС.


Държавните и правителствени ръководители на ЕС ще продължат да подкрепят споразумението, "докато Иран го спазва" и "ще работят за защита на европейските фирми, които са засегнати от американското решение", уточни източникът.

 

Европейците обсъждат по-конкретно възможността за прилагане на блокиращ закон, който позволява защита на работещите в Иран техни фирми от заплахата от американски санкции.

 

"Средствата ги има и ще ги използваме. Не трябва обаче да се самозалъгваме - средствата си ограничени", предупреди председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

 

Френският енергиен гигант Тотал вече предупреди, че ще сложи край на газовия си проект в Иран, който започна през юли 2017 г., освен ако американските власти не направят изключение за него с помощта на Франция и ЕС.

 

Страните от ЕС се ангажираха и да отговорят на тревогите за регионалната роля на Иран в Близкия изток и програмата му за балистични ракети, каза европейският източник.

 

28-те обсъдиха и хода на текущите дискусии с американците за митата върху стоманата и алуминия.

 

"Целта ми е проста: да останем твърди. Това означава за нас да се направи безсрочно изключение" за тези мита, заяви Туск. "Абсурдно е да се мисли, че ЕС би могъл да е заплаха за САЩ. Трябва да върнем реалността в тези дискусии", призова той.

 

САЩ направиха до 31 май в полунощ изключение за ЕС за митата си от 25 процента върху вносната стомана и 10 процента върху вносния алуминий. За безсрочно изключение Вашингтон настоява за по-отворен европейски пазар.

 

"ЕС няма да преговаря с опрян в главата пистолет", са заявили лидерите на 28-те на вечерята в София според европейския източник.

 

Ако обаче американците им дадат исканото безсрочно изключение, европейците са готови да започнат дискусии по редица теми като подобряването на взаимния достъп до пазарите, по индустриалните продукти, включително автомобилите, и за отварянето на обществените поръчки, каза източникът.

 

"Въпреки всички трудности, с които се сблъскваме тези дни, трансатлантическите отношения са и ще останат от основно значение", каза германската канцлерка пред Бундестага преди да отпътува за София.

 

Днес лидерите на страните от ЕС ще се срещнат с колегите си от шест страни от Западните Балкани (Албания, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Македония и Косово), за да укрепят връзките с този регион, където Русия се опитва да разшири влиянието си, отбелязва АФП.

 

"За пръв път от 15 години ЕС се среща с партньорите си от региона в този формат", подчерта европейски източник, като същевременно уточни, че няма да се обсъжда разширяване на ЕС.

Коментари

Новини Варна