IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
11:50 | 24 май 2018
Обновен: 09:12 | 21 април 2024

Нараства интересът към изучаване на български език в Скопие

По материала работи: Слав Велев
Нараства интересът към изучаване на български език в Скопие

След многогодишно прекъсване, от началото на тази година в столицата на Македония Скопие отново се изучава съвременен български книжовен език. Това заяви пред БНР инициаторът на идеята Илияна Атанасова.

 

По думите на Атанасова интересът към изучаването на съвременен български книжовен език в Скопие расте с всеки изминал ден.

 

Атанасова разказва, че започва просветната си дейност в македонската столица през 2016 година, когато тя и нейни съмишленици решават да започнат да обучават на български език 10 деца от Скопие. Идеята възникнала спонтанно, обяснява Атанасова.

 

Днес в съботно-неделното училище в Скопие са включени 35 деца, а интересът продължава да расте.

 

"Първо учехме само български език. Сега въвеждаме българска литература, българска история с надеждата следващата година да можем да преподаваме и география. Стремим се да покрием програмата и изискванията на МОН за всички български училища в чужбина. Стремим се да стигнем тези стандарти и да удовлетворим очакванията към нас на родителите. Стремим се да работим с децата по нови методи, за да привличаме вниманието им, да възбуждаме у тях интерес, да запалим искрата", сподели Атанасова и допълни, че мечтае и за повече български книги, които да запалят интереса на децата към езика.

 

Просветителката разказа, че интерес към обучението проявяват не само малки деца, но и зрелостници, които искат да кандидатстват в българските университети.

 

Днес, в Деня на българската просвета, култура и славянската писменост, възпитаниците на Атанасова също празнуват. "Организирали сме в училището да се съберем с децата, да отпразнуваме със стихотворения, с песни. Ще си направим един малък празник", заяви още Атанасова.

 

news.bg

Коментари

Новини Варна