IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
21:29 | 14 юли 2018
Обновен: 11:15 | 21 април 2024

Затварят унгарския завод на Greenyard, заразен е с листерия

Компанията е сред най-големите доставчици на плодове и зеленчуци

По материала работи: Слав Велев
Затварят унгарския завод на Greenyard, заразен е с листерия

Белгийската индустриална група Грийнярд (Greenyard), един от най-големите доставчици на плодове и зеленчуци в света, съобщи, че е принудена да затвори своя завод за замразени храни в Унгария, тъй като предприятието е заразено с щам на бактерията листерия, убил девет души в Европа от 2015 г. насам, предаде Франс прес.

 

Европейската агенция по сигурността на храните EFSA инфоримра компанията на 29 юни, че този щам е открит в проби от замразени храни, произведени в унгарския й завод, предаде БТА.

 

Предприятието е затворено и цялата му замразена продукция, произведена между август 2016 и юни 2018 г., е изтеглена от търговската мрежа, увери Грийнярд.

 

"Изтеглянето е мярка за сигурност и не означава, че изтеглените продукти са заразени", уточни групировката в комюнике.

 

Ръководството на Грийнярд поддържа постоянни контакти с Европейската комисия и компетентните органи, изтъкна тя.

Създадена през 1987 г. като семейно предприятие, Грийнярд се сля през 2015 г. с ред други компании и се нареди сред гигантите в преработката и продажбата на плодова и зеленчукова продукция. Тя работи в 27 държави и е открила 10 000 работни места.

 

Девет души са загинали и още 38 са се разболели от 2015 г. насам след поглъщане на продукти, заразени с бактерията, в пет страни от ЕС - Австрия, Дания, Финландия, Швеция и Великобритания, напомня АФП.

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна