IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
18:48 | 6 септември 2018
Обновен: 04:10 | 5 май 2025

Месото на бъдещето вече „зрее“ в лабораториите

Животът без животинска храна ще доведе до културен срив и загуба на традиции

По материала работи: Юлиян Атанасов
Месото на бъдещето вече „зрее“ в лабораториите

За някои хора, най-вече номадски групи като монголите и берберите, които, лишени от добитъка си, ще трябва да се установят в градове и ще изгубят културната си идентичност.Освен това, дори и тези, чиято прехрана не зависи изцяло от добитъка, също ще пострадат. Месото е важна част от историята, традициите и културната идентичност. Многобройни групи по света дават подаръци от рода на живи селскостопански животни на сватби, празнични вечери като Коледа се фокусират върху пуешкото или печеното телешко, а месни ястия са станали емблематични за определени региони и хора.„Културният ефект от пълното изоставяне на месото би бил много голям, ето защо опитите за намаляване на консумацията на месо се провалят“, обясняват експертите.

 

Ефектът върху здравето на хората също е противоречив. Компютърният модел на Шпрингман показва, че ако всички станат вегетарианци през 2050, ще станем свидетели на глобално намаляване на смъртността с 6-10%, благодарение на намаляването на сърдечно-съдовите заболявания, диабета, инфарктите, инсултите и някои видове рак. Елиминирането на червеното месо би донесло половината от този спад, а останалите ползи се дължат на намаляването на броя калории, които хората консумират, и увеличаването на количествата употребявани плодове и зеленчуци. Световна веган диета допълнително би засилила следните ползи: вегетарианството предотвратява 7 млн. смъртни случая годишно, а веганството увеличава тези нива до 8 млн. По-малко хора страдат от свързани с храните хронични заболявания, което означава и намаляване на разходите за здравеопазване, приблизително с 2-3% от глобалния брутен вътрешен продукт. Добрата новина е, че не е нужно целият свят да преминава към вегетарианство

 

или веганство, за да намали негативните последици. Важни са умереността в честотата на консумация на месо и размерът на порциите. Простото спазване на диетичните препоръки на Световната здравна организация би намалило емисиите на парникови газове във Великобритания със 17% – ниво, което ще спадне с още 40%, ако гражданите допълнително избягват животински продукти и преработени закуски.Това са диетични промени, които потребителите почти няма да забележат, от рода на консумация на съвсем малко по-малко парче месо. Нещата не са крайни сценарии от рода на или вегетарианци, или месоядни, успокояват учените.

 

Всъщност вече съществуват ясни решения за понижаване на емисиите от парникови газове от животновъдната индустрия. Това, което липсва, е желание да бъдат внедрени в практиката тези промени.Един доста по-различен пример и възможност за бъдещите поколения намираме в технологията на израелска био-технологична фирма за производство на храни. Тя се заела се със задачата да произвежда чисто месо, за което не е нужно да се избиват животни. Целта е да произвежда евтино, здравословно и вкусно месо, без съпътстващите негативи, като клане на животни и отпадни газове.Фирмата вече е сключила договор на стойност 300 милиона долара с Китай за внос на чисто месо, както и договор за партньорство с PWH, един от най-големите производители на птиче месо в Европа.

Повече по темата в agrozona.bg

Коментари

Новини Варна