IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
20:33 | 10 септември 2018
Обновен: 13:33 | 21 април 2024

Светът е в очакване - ще рухне ли интернет на 11 октомври?

Причината може да бъде смяна в ключовете на системата DNS

По материала работи: Юлиян Атанасов
Светът е в очакване - ще рухне ли интернет на 11 октомври?

За пръв път в историята на интернет ще бъдат сменени ключовете на системата DNS, а това може да доведе до срив на цялата мрежа. Всичко това ще се случи на 11 октомври, а промените обявиха от ICANN – неправителствена организация, която управлява Интернет адресите. Експертите предупреждават за сериозни проблеми, които могат да възникнат за някои потребители, пишат от БНР.Системата DNS (система за имена на домейни) представлява база от данни за компютри, услуги или други ресурси свързани към Интернет, с чиято помощ се осъществява преобразумането на имената на хостовете в IP-адреси. Тоест – преобразуването на буквения адрес на сайтовете в цифров. Това улеснява работата на потребителите на онлайн услуги.

 

От ICANN планират да променят ключовете, за да увеличат нивото на защита в DNS. Това е от съществено значение за сигурността в Интернет. От НПО-то обясняват, че всъщност смяната на ключа не е нищо повече от смяна на паролата – нещо, което много потребители правят, за да осигурят защита на своите устройства и профили в мрежата.Промяната би трябвало да помогне за намаляване на определени престъпни практики и да увеличи защитата на личните данни на потребителите.

 

Четете още: Провали ли Юнкер последната възможност на Еврокомисията?

 

Коментари

Новини Варна